Премиерът ми каза: Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна

В Италия от Covid-19 умират на над 80 г. Ние не ги доживяваме. Не може да станеш много възрастен с 200 лв. пенсия - казва доцентът по инфекциозни болести

OFFNews 21 май 2020 в 10:09 22579 20

"Прави чест на премиера, че той чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен в нашата среща. Тогава ние говорихме час, час и нещо. Аз мисля, че той ме чу много добре. Той ме разбра и с неговия цветист начин на изказване някъде към 40-ата минута, преди да донесат кафето, каза: "Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна". Това разказа доц. Атанас Мангъров пред bTV за срещата си с Бойко Борисов по повод коронавирусната пандемия и ситуацията у нас. На въпрос това означава ли, че е успял да го убеди, доцентът отговори утвърдително.

"Виждате, че след това, въпреки всички страхове, хората не бяха затворени на Цветница, на Великден, на Гергьовден. Това, което става с паркове, което ще стане с детските градини, става въпреки всички резерви на щаба", каза той.

Доцентът по инфекциозни болести направи и равносметка на случилото се в страната и обясни защо у нас смъртността е ниска.

"Най-обективните данни за това какво се случи могат да се вземат от едно частно проучване, което се основава на данните от трийсет и няколко лаборатории в цялата страна, включително тези, които са под ръководството на щаба. Там се намира, че в страната са изследвани около 61 хил. души с PCR теста. Общо са направени около 140 хиляди теста, но всъщност са изследвани около 61 хиляди души, от които 2300 са положителни. Това значи някъде 3,86% от хората, които са изследвани.

В друго проучване, в което са обхванати 31 хил. души, е установено, че над 1200 души имат антитела, тоест са влизали в контакт с вируса, което пак прави малко под 4%.

Когато това се екстраполира за цялата страна, при 7 млн. души население, това прави, че в страната със сигурност, достоверно, доказано има поне 280 000 души, които са били в контакт с този коронавирус, като огромната част не са го усетили, не са разбрали.

До момента в страната са починали 116, 117 души, което прави смъртност 0.04%, което значи един на над 2500 души. Смъртността при морбили е 1 на 1000, тоест смъртността от тази инфекция е по-малка, отколкото смъртността при морбили и е напълно съпоставима с всеки сезонен грип".

Според него причината да няма много починали у нас е, че няма много хора на възраст на и над 80 години в България. Ето как илюстрира той ситуацията:

"Защо сме с най-малко починали? Представете си, че има две болници. В едната има неонатология, в която има недоносени новородени. Деца по 600 - 800 грама. И имате друга болница до нея, в която няма неонатологична клиника и няма недоносени новородени. И в двете болници се появява вътреболнична инфекция от ентеропатогенни, ешерихия коли, клебсиела, норовирус, ротавирус. Това са инфекции, които при нормални деца и възрастни хора не причиняват нищо, тоест в тази болница, в която няма неонатология, на нея няма да ѝ се случи нищо или ще се случи много малко, докато в тази, в която има неонатология с недоносени новородени, там ще измрат половината и повече от недоносените новородени. Ако заменим недоносените с много възрастните болни хора, ще видим какво се случва в нашата страна и защо се случва.

По средна продължителност на живота сме на 80-о място в света. Италия е на четвърто, Испания е на пето, Великобритания е малко по-назад, но много преди нас. Тоест средната възраст на починалите в Италия от този вирус е 80 години. У нас средната продължителност на живота е 73 и нещо години. Ние не достигаме толкова.

Ние сме болицата, в която няма недоносени новородени, образно казано. Ние сме страна, в която като цяло няма възрастни хора, които са на 80-90 години. Има единици, но средната продължителност на живота в нашата страна е далеч по-ниска, отколкото в другите страни".

Според него в същото положение са всички останали страни с ниска смъртност.

"Като цяло, ние и страните от бившия соцлагер, в които се правеше ваксината БЦЖ, това са страните, в които яха опоскани пенсионните фондове, не може да станеш много възрастен с 200-300 лева пенсия" - коментира той.

На въпрос има ли конфронтация между него и някой друг, например щаба, той отговори отрицателно: "Нямам конфронтация с никого. Зад мен не стои никой. Аз съм тук просто, защото се забавлявам, това ми е работата. С това се занимавам от много време и когато виждам неща, които не считам, че са правилни, се опитвам по някакъв начин да ги коригирам. Правя каквото мога".

А как оценява действията на Националния оперативен щаб?

"Всичко, което беше направено, беше направено с най-добри намерения. Целта беше да се спасят животи. Само че хубаво беше да се направи малко по-умно и да не се нанесе тежък икономически удар. Изследванията с PCR тестове можеха да се направят, преди да се затвори страната. А тогава тя се затвори просто защото имаше страх. В момента тя се отваря, въпреки че ги нямаме тези резултати. Ние, така или иначе, не направихме тези епидемиологични проучвания. Направихме едно с Банско, направихме друго с полицаите".

На въпроса очаква ли ни втора, по-силна вълна на новия коронавирус, Мангъров отговори така:

"Какво очаквате да се случи през септември или октомври? Нищо особено не се случи, когато от Италия и Испания дойдоха тумби наши сънародници. Виждате, че нищо особено не стана. През септември мислите ли, че ще дойдат нови тумби? Не, няма да дойдат. Тези, които са тук, ще си отидат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

21

elbarbudo

23.05 2020 в 21:45

Вече стана ясно, че и тоз е гербав кадър - играе го доброто/лошото ченге в завиимост от гледната точка...

3005

20

Нико Ников

23.05 2020 в 11:44

Простотията!!!!

4164

19

Egocentric Eccentric

22.05 2020 в 16:53

@dabedahaha

Не че има някакъв смисъл да ти казвам, но поинтересувай се от последните серологинчни тествания правени като част от епидемилогични изследвания по цял свят, където на къде по-представителна къде по-малко представителна извадка се прави опит да се изчисли изтинския брой заразени в дадена популация.

На базата на този процент и информация за смъртността в същата тази популация се правят груби сметки каква е "истинската" смъртност и тя е в пъти по-голяма от тази на грипа (която ти по някакви причини си решил, че е 0.1%).

Може би най-достоверното изследване е от Ню Йорк, където процентът е най-голям, което минимизира грешката от фалшиво позитивни резултати. Там около 20% тестват положителни за анти тела, което през броя смъртни случаи възлиза на IFR (infection fatality rate) = 0.86%.
Това е 8 пъти повече от 0.1% което е за грипа за Америка и което ти цитираш в коментарите си под предишни статии и сигурно също не включва безсимптомни.

3000

18

mitkoa

22.05 2020 в 05:42

По данните на град Чикаго - до момента има 1830 починали...туй от грипчето....

Смъртни случаи:
Възраст Брой
0-17 1
18-29 12
30-39 42
40-49 101
50-59 202
60-69 384
70+ 1,088
За съжаление няма 74 години граница...но да кажем, че 40% от случаите са под 70 години.

No underlying chronic conditions 143 8.1% - 8% от случаите нямат абсолютно никакви хронични заболявания. Тук не искам да отварям други статистики да показвам, че 40% от българите имат диабет - 1/2 от тези 40% не знаят, че го имат....високо кръвно, 10 кг отгоре, разширени вени.

3096

17

dabedahaha

22.05 2020 в 03:45

Злобни и дребни душици сте. Това е единственият медицински професионалист, който в национален ефир нееднократнооткрито се противопостави на корона истерията и ха.. изненада.. се оказа напълно прав. За абсолютно всичко. Това е един грип. След два месеца на нечувани "мерки", рестрикции, ограничения, съсипване на здравето на хиляди българи и така или иначе крепката икономика.. се оказа, че всичко това е било АБСОЛЮТНО НЕНУЖНО. Защо? Защото това е един грип. Минахме 3-4 пика, октрито бяхме наричани убийци, задето пътувахме да се видим с близките си пи Великден, бяхме плашени с автобуси с трупове и какво ли още не. Но това на вас не ви прави впечатление. Както и това, че след 2 месеца има повече официално заразени, но мерките отпадат една по една. Нали беше много страшен тоя вирус, не е ли по-добре да си останем вкъщи още година-две?

3810

16

Пенчо бре

21.05 2020 в 20:42

Мисля, че доц. Мангъров няма какво да се колебае от това "ако". Ако харесва г-н Борисов, просто да му го каже.

3214

15

rubisco

21.05 2020 в 17:36

Тоя и за смешник не става, толкова е некадърен. Разбрахме, че от статистика отбира по малко и от петокласник, ама я да каже в Япония до колко живеят и каква е смъртността. Тъпак.

3000

14

wreathbro

21.05 2020 в 14:47

Мангъров беше окрилен, че се е докосванал до Него!

3000

13

Читател Петър

21.05 2020 в 14:17

Мангъров е само параван за решенията на Борисов и държавата. Легитимация на тоталното отпускане, което няма как да обясни предишните прекалено строги мерки... Да не се ласкае, че даже един пожарникар го е разбрал, пък и почти изпитал сексуална тръпка към него...

23293

12

Стефан

21.05 2020 в 13:37

А всичи вие да бяхте да опитали поне да кажете нещо, поне на български.
На несъществуващия даже в е-сето английски, аз няма да ви дам нищо.