Проф. Кантарджиев: При децата с COVID-19 високата температура се задържа няколко дни

OFFNews 16 август 2021 в 09:45 4503 0

Снимка Архив/БТА

"Увеличават се случаите на деца, които поддържат висока температура няколко дни. Това са предимно 7-12-годишни, където досега не сме забелязвали такова нещо." Това каза по по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столичната община.

Той уточни, че инфекцията протича предимно в горните дихателни пътища, с по-силна и продължителна хрема, с болки в гърлото.

"Лимоните със сода са задължителни, който го боли гърло да си стои вкъщи. От края на октомври-ноември трябва отново да се взема профилактично витамин Д", обясни микробиологът.

Страната навлезе в оранжевата зона по-рано от предполаганото. В София заболеваемостта вече е 146 на 100 000 души на 14-дневна база, посочи проф. Кантарджиев и изброи предпоставките за ускореното разпространение на инфекцията - Делта варианта, неспазването на мерките, забавената ваксинация.

Професорът съобщи, че му предстои среща с работещите в сметоизвозването и метрополитена, за да ги запознае предимствата на ваксините срещу коронавирус, ще бъдат организирани и уеб семинари с колективите на търговски вериги.

"Отпуска се душата, като се ваксинираш", коментира Кантарджиев, цитирайки мнения на свои познати, които вече са имунизирани срещу вируса.

Според него всичко е разписано в плана за справяне с пандемията, само трябва да се спазва. В момента 10 болни заразяват 13. Ако това продължи 2 седмици, натоварването в болниците ще се увеличи сериозно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews