Проф. Коста Костов: Не всеки с положителен PCR тест заразява

OFFNews 07 май 2020 в 11:22 7280 0

Позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус, който заразява, и данните за това все повече нарастват. Това каза по БНР пулмологът проф. Коста Костов.

"Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази", категоричен беше професорът. Той цитира данни от специализиран тест в САЩ, според които вероятността на 10-ия ден след началото на симптомите, да има жизнеспособен вирус, който може да заразява и да поразява, е малка.

Проф. Костов посочи, че всички болни, които са доказани носители на COVID-19, трябва да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата и кашлицата.

Той коментира идеята на лекари от Южна Корея за преминаване към нова концепция на лечение на коронавируса - да се погледне към лекарствата, с които медицината вече разполага, и да се реорганизира тяхното приложение:

"Тези колеги са извадили около 24 лекарствени продукти, между които има и някои любопитни, които и ние можем да използваме", каза пулмологът.

По думите му облекчаването на мерките е навременно, защото е необходимо съхраняване на всички аспекти на нашето здраве, което включва и ментално и "социално благополучие", а не само отсъствие на болест и слабост.

"Трябва да бъдем много внимателни, защото това е коварен вирус, и да боравим добре със свободата, която сега ни е предоставена", допълни професорът.

Според него бройката на новозаразените не дава пълна картина на ситуацията в страната, защото тя е концентрирана към рискови групи, които се изследват и тестват.

Той съобщи, че вече са направили 10 редакции на документа с препоръки, свързани с пандемията от COVID-19, който Медицинският експертен съвет създаде. 

"Колегите лекари ги ползват и интересът е огромен", посочи проф. Костов и добави, че текстът непрекъснато се актуализира - всяка седмица в част от главите се появяват нови допълнения. По думите му съветът има подкрепата на цялата гилдия и някои от медиците представят собствен опит в текстове, които им изпращат.

"Трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса. По отношение на ваксината сме още по-далеч", обобщи специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови