Проф. Никола Владов: Една донорска ситуация имаше по време на извънредното положение

Със заповед на здравния министър трансплантациите вече са разрешени

OFFNews 15 май 2020 в 10:35 1999 0

Една донорска ситуация е имало по време на епидемията, но не е реализирана заради противоепидемичните мерки, които бяха наложени у нас. Това каза пред bTV проф. Никола Владов, завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

По думите му органите са били пренасочени към Евротрансплант за други държави. Проф. Владов изрази огорчението си, че до момента тази организация не е осигурила нито един орган за трансплантация у нас в ситуация на спешност.

За да стане страната ни пълноправен член на Евротрансплант трябва да има 10 донора на 1 млн. души население, уточни той.

Със заповед на министъра на здравеопазването трансплантациите у нас вече са позволени. По думите на специалиста няма 100% гаранция за липсата на риск, дори и без коронавирус има инфекции, но се прави всичко необходимо той да бъде сведен до минимум.

Според него наличието на коронавирус удължава времето за подготовка на пациентите преди трансплантацията, той като е необходимо да се гарантира, че не са носители на инфекцията.

Листата на чакащите не е станала по-дълга, каза проф. Владов. Няма спешни случаи за трансплантация при бъбречно и сърдечноболните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови