Производители на генерици: Редовно осигуряваме заместващи антибиотици

OFFNews 10 януари 2023 в 17:22 820 0

БгФармА

Снимка Скрийншот

Становище

Всички компании, които произвеждат генерични (еквивалент на оригиналните, със същите активни съставки, б. р.) лекарства редовно осигуряват достатъчни количества генерични антибиотици в различни лекарствени форми за нуждаещите се български пациенти, включително и деца.

Това съобщават в становище до медиите от Българската генерична фармацевтична асоциация по повод публикации за недостига на антибиотици у нас.

Над десет български и европейски производители произвеждат и доставят широка гама от почти всички групи антибиотични лекарствени продукти, сред които полусинтетични пеницилини, комбинации между амоксицилин и клавуланова киселина, цефалоспорини, хинолони, макролиди, аминоглюкозиди, тетрациклини, имидазоли и други.

В складовете на дистрибуторите на лекарства в България компаниите, членуващи в БгФармА, са осигурили антибиотични сиропи за деца, в съответните дозировки, от групите цефалоспорини, макролиди, хинолони, както и точния аналог на широко предписваната от педиатрите комбинация амоксицилин/клавуланова киселина.

Най-голямата генерична компания в света, ТЕВА, доставяща лекарствени продукти, съдържащи азитромицин, информира, че медикаментът е наличен както за парентерално приложение (чрез мускулни или венозни инжекции), така и в таблетки за възрастни и сиропи за деца в достатъчно количество в дистрибуторската мрежа на България, посочват от асоциацията и допълват, че компаниите членове са в непрекъсната връзка с личните лекари и педиатри, както и поддържат ежеседмична информация до ИАЛ за наличностите на антибиотици и други проблемни като количества медикаменти.

От БгФармА апелират хората да не се презапасяват с лекарства, тъй като това създава изкуствен дефицит на някои медикаменти, и изразяват увереност, че фармацевтите не биха позволили отпускане на антибиотици без рецепта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша