Сърбия с първи случай на коронавирус, от съседите ни само Турция без COVID-19

Болните по света вече са над 100 хил. души. Заразата отне живота на съветник на иранския външен министър

OFFNews 06 март 2020 в 12:30 5354 0

Сърбия потвърди за наличието на първи случай на заразен с коронавирус днес. Болният е 43-годишен мъж, пътувал до Будапеща, съобщи в петък министърът на здравеопазването в страната Златибор Лончар, цитиран от Ройтерс.

Така сред съседните на България (където няма случай на коронавирус) страни единствената без обявен случай остава Турция. В Северна Македония също е регистриран един случай, в Румъния те са шест, в Гърция - 31. От два случаите в Русия се увеличиха на 4, а данните са от картата на университета "Джон Хопкинс", която следи развитието на COVID-19 в реално време.

Словакия също съобщи за първия заразен. Това е 52-годишен мъж в столицата Братислава. Той не е пътувал извън страната, но наскоро синът му се върнал от Венеция.

Първи случай днес бе потвърден и във Ватикана.

Перу също потвърди за първия си случай. Президентът Мартин Вискара съобщи в петък сутринта, че заразеният е 25-годишен мъж, посетил Испания, Франция и Чехия.

В Санкт Петербург обаче повече от 700 души бяха поставени под карантина, включително много студенти. Жителите в руския град са били контактни с италиански студент, диагностициран с коронавирус в четвъртък. В следобедните часове днес Русия обяви официално за шест нови случая на коронавирус. Всички заразени са се върнали наскоро от Италия. Инфектираните са регистрирани в Москва, Санкт Петербург и Нижни Новгород.

В Египет, където регистрираните случаи дни наред не надхвърлиха 3, днес броят на болните рязко се увеличи. 12 души на круизна лодка са с положителни проби за коронавирус, обяви министерството на здравеопазването в страната. 12-та са членовете на екипажа. Всички те са египтяни. Плавателният съд се насочва към южния град Асуан от района на Луксор, според местни тв репортажи, цитирани от Би Би Си.

Във Франция президентът Еманюел Макрон призова съгражданите си да ограничат пътуванията до домове за възрастни, които са по-уязвими към болестта. Той предупреди, че епидемията от коронавирус може да продължи седмици наред.

Родното място на Христос Витлеем също беше поставено под карантина от израелските и палестинските власти, след като 7 души бяха диагностицирани с коронавирус там. Никой няма право да влиза и да излиза.

Много тежка е ситуацията и в Иран. Съветник на външния министър на страната почина от COVID-19. 3,513 са случаите на заразени там, 107 от болните са починали. Починалите в САЩ днес се увеличиха до 12.

По-рано Великобритания също потвърди за първи смъртен случай вследствие на заразата. Днес следобед British Airways потвърди, че двама служители на авиокомпанията са с положителни проби за коронавирус. И двамата са изолирани и се лекуват вкъщи. Също в следобедните часове стана ясно, че случаите във Великобритания рязко са се увеличили - от 147 на 163 за един ден. 147 са в Англия, 11 в Шотландия, 3 в Северна Ирландия и 2 в Уелс.

Към 7 ч тази сутрин във Великобритания са били тествани над 20 хил. души.

Първи смъртен случай днес регистрира и Нидерландия. Починалият е 86-годишен мъж, лекуван в болница, предаде Би Би Си.

Болните по света днес надхвърлиха 100 000 души. Към 16 ч българско време те са 100 330. Излекуваните са 55,694, починалите - 3,408. Най-тежко засегната остава "родината" на вируса Китай с 80,556 случая. В Южна Корея те са 6,593, а третата в света и най-тежко засегната европейска страна остава Италия. Там към този час болните са 3,858, а починалите - 148. Излекуваните вече са 414.

Китайската провинция Хубей не съобщава за нови случаи извън столицата си - град Ухан, където възникна вирусът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews