Шефът на БЛС: Обявените 1000 лева за първа линия ще доведат до разделение сред медиците

OFFNews 04 май 2020 в 11:25 3672 3

Обявените 1000 лева за медиците на първа линия, без ясни критерии, ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. За това Българският лекарски съюз предупреди още в началото, каза д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация по БНР. Според него тези пари са били разпределени по начин, който е обиден „дори и за самите звена, в които работят колегите“.

Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни“, допълни Маджаров, като разшири диапазона до ДЦК-тата и общопрактикуващите лекари, които по думите му в епидемична обстановка не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях, както и до специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират.

Според него държавата не трябва оставя цялата тежест в борбата с коронавируса върху НЗОК. 

„Независимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, според мен е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила – било то от този 10-милиарден дълг, който ще се тегли, било от други източници. Не може да прехвърли цялата тежест върху НЗОК", коментира д-р Маджаров.

По думите му НЗОК е касата на здравноосигурените пациенти, тя не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания, изцяло да лежат неин гръб, тъй като това ще лиши българските граждани от много други важни дейности. 

Когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърлиш целия разход и цялата тежест върху Здравноосигурителната каса, за да оставиш после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика, не е коректно, смята д-р Маджаров. Държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили съответната диагностика или са били оперирани, защото няма пари, коментира той.

Случаят с починалата лекарка от Спешна помощ в София показва още веднъж, че в медицината 2 и 2 не прави четири. Категорично не може да се твърди нищо, защото става въпрос за реакция между нашия организъм и микроорганизма, който ни атакува, каза още д-р Иван Маджаров.

Съмненията идват от факта, че лекарката е изписана с два отрицателни PCR теста за Covid-19, а след това се връща в тежко състояние. Ясно е, че е била заразена с коронавирус и вероятно се касае за по-късни усложнения, включително емболия, уточни Маджаров.

„Това, че е изчистена от вируса, не означава, че няма последици след прекараната борба с вируса. От света идват все повече данни за усложненията, които настъпват и късните прояви в белите дробове, които се наблюдават при пациенти, които са се излекували от коронавирус.“

Д-р Маджаров отбеляза, че липсата на предпазни средства в първите дни и седмици на регистрираните случаи у нас е довела до сегашния брой заразени медици, но при сегашното ниво на обезпечаване не би следвало този брой да расте в следващите 30-40 дни.

В Закона за извънредното положение не са предвидени мерки за мобилизация на всички лекари, посочи Иван Маджаров по повод възникналата криза в болниците в Сливен и Видин и липсата на лекари, които да лекуват пациенти с Covid-19. Командироването на медици не може да бъде трайно и да реши проблемите, по-скоро трябва да се мисли стратегически, убеден е д-р Маджаров.

„Това трябва да ни е за урок и да се мисли стратегически по отношение на принципа на финансиране на отделните отдалечени области като Видинската, принципа на финансиране изобщо на здравеопазването в България", обобщи председателят на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

3

Пенчо бре

04.05 2020 в 13:21

Компетентността не е силна точка на калинките. Тоя червенобузия запален за министър, поне с разпределението на пари трябваше да се справи. Дърт калин!

11977

2

МБ

04.05 2020 в 13:18

„Обявените 1000 лева за медиците на първа линия, без ясни критерии, ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират.“
Така е, в някои случаи може да се окаже, че тези на втора линия са подложени на по-голяма опасност от заразяване. Получава се като при помощите за пенсионерите: Помощи от 40 лева ще получат тези с пенсии до300лв. Който е с 302 няма да получи нищо, а този с 300 ще се окаже, че е с 340. Къде е справедливостта тогава?!

6145

1

kokoten

04.05 2020 в 11:54

....Мутрата колкото и да се прави на Бог и Спасител на нацията си остава един обикновен селски келеш който вместо да организира и планува нещата се влачи след събитията и добре,че нацията ни е сравнително здрава(във всякакъв смисъл) та не измряхме като италианците и американците....неминуемо ще дойде времето някой да плаща сметката,засега това сме ние(поданиците),после е бизнеса,а след него идат избори и не се знае кой ще е с камилите....ако пък недай Боже се върне същия Спасител на бял кон ще си продължим по стария начин-много приказки ,а полза никаква....а сега направо ме е срам и страх да си помисля ако в нашата болница дойде болен с корона вирус,ние сме на светлинни години от ВМА,Пирогов и другите...та това е положението в провинцията...да сте живи и здрави....