Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

След нощ на палатки, медсестрите чакат среща с премиера

OFFNews 16 декември 2019 в 10:55 1314 0

Снимка БГНЕС

Участниците в започналия вчера протест на медицински специалисти, с искане за реформи и по-достойни възнаграждения, са изпълнили заканата си и са пренощували в палатките, разпънати пред Министерския съвет. Това съобщи за БНР медицинската сестра Мая Илиева, лидер на наскоро създадения Синдикат на медицинските специалисти. По думите ѝ цяла нощ са останали около 15 души.

Желанието на протестиращите медици е да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.
Илиева заяви, че ще стоят през МС, докато Борисов ги приеме. „Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени“, каза каза председателят на УС на новоучредения синдикат и предупреди, че са търпеливи и ще чакат.

Едно от исканията на протестиращите е Колективният трудов договор (КТД) да бъде задължителен за всички. Според сега съществуващите правила работодателят е длъжен да се договаря с останалите страни, но не е длъжен да го подписва.

„Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато работодателят нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват".

По думите на Илиева за изминалите 10 месеца нищо не се е променило. В някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така според нея на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

Междувременно стана известно, че премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на протестиращите медицински сестри утре, 17 декември. На срещата ще присъстват министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews