Спряха износа на близо 300 лекарства за седмица

Заработи системата СЕСПА, която автоматично селектира медикаменти, застрашени от изчерпване на българския пазар

OFFNews 16 ноември 2021 в 15:28 1861 0

Снимка Pixabay

Временно е спрян износът на 297 лекарства, заради опасност от дефицит на медикаментите в страната. Препаратите са описани в списък, публикуван от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Контролът върху наличностите са осъществява чрез електронната система СЕСПА, която е законодателен факт от няколко години, но едва сега започна да изпълнява превантивната си функция. Целта на системата е да предотврати дефицит на дадено лекарство у нас заради паралелния износ.

В случай че се установи опасност от недостиг на определен медикамент, системата автоматично го включва в забранителен списък за износ. Първият списък с потенциално дефицитни медикаменти беше генериран тази седмица. Той включва 297 лекарства.

Обяснимо, голяма част от тях са свързани с лечението на симптомите на коронавирусна инфекция. Така сред подлежащите на забрана от износ препарати, от 12 до 19 ноември, са редица антибиотици, нискомолекулярни хепарини, кортикостероиди. Сред спрените от износ са и медикаменти за лечение на онкологични заболявания, лекарства за лечение на ревматоиден артрит, препарати за химиотерапия.

Износът ли е причината?

"Направихме щателен анализ на първия публикуван списък и нашите данни показват, че установеният недостиг не се дължи на износ. Нашият извод се дължи и на наблюдението ни над пазара у нас от години, който показва, че само чрез допълнителен внос ще се постигне устойчиво преодоляване на риска от недостиг", коментира Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ).

"Многократно сме призовавали за по-активни действия при установяване на недостиг и отново ще предложим всички тези 297 лекарствени продукти да бъдат автоматично включени за бързи доставки от Европа. Ето защо отново предлагаме регламентиране автоматично след попадане в забранителен списък, лекарствата да бъдат обект на извънреден внос, за който готовност са изразили всички наши членове, които имат паневропейски опит на дистрибутори на лекарства", посочва изп. директор на БАРПТЛ.

В условията на пандемия, недостигът на някои от споменатите групи лекарства, стана причина за налагане на периодични забрани за продажба извън страната от министрите на здравеопазването през последните две години. Основен обект на такава забрана бяха нискомолекулярните хепарини и някои от антибиотиците.

Автоматичното включване на медикаментите в този списък, означава, че съобщените наличности от страната са по-малко от 65% от необходимите количества за населението в период от един месец. Резервът се изчислява на база средномесечно потребление на лекарствата за предходните 6 месеца.

Генерирането на списъка става след подаване на информация от здравното министерство, НЗОК, аптеките, болниците, търговците на едро и производителите. Списъкът се актуализира всяка седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков