Старото ръководство на МЗ: Парите за повишените заплати на медиците са осигурени

Янка Петкова 17 октомври 2022 в 09:28 2397 0

Министерство на здравеопазването

Снимка БТА/Цветомир Петров

Отляво на дясно: д-р Иван Маджаров, доц Васил Пандов, проф. Асен Сербезова, д-р Петър Грибнев

Увеличението на заплатите в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор (КТД) между Министерството на здравеопазването (МЗ) и Българския лекарски съюз (БЛС), е финансово обезпечено от последното редовно правителство. Това беше направено чрез безпрецедентен за последните 15 години скок в цените на клиничните пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - средно с 25%.

Това припомня в позиция до медиите доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министър Асен Сербезова, опровергавайки твърденията на служебния здравен министър Асен Меджидиев, че споменатото увеличение е пиар на предишните управляващи.

На форум на Столичната лекарска колегия, посветен на лекарката грешка, Меджидиев заяви, че финансовият ресурс за повишението не е бил осигурен и че при всяко увеличаване на заплатите в сектора трябва да има устойчивост.

Според Пандов, болниците, които имат достатъчно пациенти и се управляват добре, са постигнали договорените в КТД нива на заплати.

На този фон будят недоумение коментарите на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, че повишението на възнагражденията на медицинските специалисти е PR ход на министрите на здравеопазването и на финансите в кабинета на Кирил Петков. Странно е не само твърдението му, че няма пари, но и фактът, че д-р Меджидиев прави това „откритие“ сега в качеството си на служебен министър, след като в качеството си на председател на най-голямата лекарска колегия в състава на БЛС на практика е подкрепил договорените в КТД минимални основни заплати, посочва доц. Пандов.

Той изтъква, че през последните 12 години, включително по време на служебното правителство на Стефан Янев, не е провеждана никаква политика по доходите на медицинските специалисти. По думите им за първи път е бил подписан КТД в сектор „Здравеопазване“, с който възнагражденията на здравните кадри бяха увеличени не просто с 5-10%, какъвто бе подходът до момента, а на 1500 лв. основна заплата за специалисти по здравни грижи и на 2000 лв. за млад лекар.

Със задна дата от 01 май 2022 г. съгласно заложените нива в КТД бяха повишени възнагражденията на работещите в структурите, които са на пряка издръжка от МЗ – центрове за спешна медицинска помощ, държавни психиатрични болници, центрове по трансфузионна хематология и други. За това бяха отделени близо 22 млн. лв., припомня Пандов и посочва, че в последните дни на кабинета Петков с около 10% са били вдигнати заплатите на служителите в НЗОК.

В позицията се изтъква, че заплатите на служителите в РЗИ и останалата държавна администрация е трябвало да бъдат увеличени, едва след реформа за оптимизиране на разходите. "Служебното правителство обаче даде 10 млн. лв. на тази администрация без никакви реформи и заложени цели", посочва той. 

По думите му увеличението на клиничните пътеки, което гарантира около 250 млн. лв. месечно за болниците, е било подкрепено от БЛС, който е подписал анекса към Националния рамков договор без възражения.

Неотдавна от НЗОК отчетоха, че около 40% от лечебните заведения се успели да постигнат по-високото заплащане на служителите си. Веднъж увеличени според КТД, заплатите не могат да бъдат намалени едностранно от работодателя.

Разбираме притесненията на служебния министър на здравеопазването. Много е трудно да отговори на очакванията на медицинските специалисти, на които кабинетът на Кирил Петков за първи път даде надежда за справедливи възнаграждения. Да се вменява несъществуваща вина не помага, д-р Меджидиев. Необходими са действия и политическа воля, каквато ние показахме, че имаме, посочват в позицията си доц. Васил Пандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки