Стойчо Кацаров: И без COVID здравната система се нуждае от промяна

България се готви за по-добра реакция при нова вълна на коронавирусната епидемия през есента

Янка Петкова 15 юни 2021 в 14:41 1005 0

„Здравната система и без COVID се нуждае от промяна, може да работи много по-добре, отколкото работи в момента – въпросът не е само на пари, въпросът е на организация“. Това бе категоричната позиция на министър Стойчо Кацаров, който отчете свършеното от здравното ведомство през първия месец от управлението на служебното правителство.

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията, са резултат както от недоборото състояние на здравната система, така и от лошото управление на кризата, подчерта министърът. 

Той отбеляза, че при встъпването му в длъжност са липсвали епидемиологично проучване за разпространението на инфекцията от COVID-19 и план за диагностика и лечение на болестта. По думите му логистиката на снабдяване с ваксини и приоритетите при поставянето им са били лоши.

"Най-важното още първия ден от управлението ни беше да променим логистиката за снабдяване с ваксини на личните лекари. Една добра новина от ваксинацията, която продължава да бъде с незадоволителни темпове, е сравнително високият брой възрастни хора, които са се ваксинирали през последния месец. Над 400 000 души над 60-годишна възраст са ваксинирани, което е почти толкова, колкото за целия период преди това", посочи Кацаров.

За периода 11.05.2021-10.06.2021 са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст", сочат данните от резюмето на здравния министър.

Той припомни, че е възложил на Националния център по обществено здраве и анализи да изготви анализ на смъртността и дейността на всяка от медицинските структури, "защото COVID-19 не е отминал и рискът от нова вълна през есента продължава да съществува".

"Ако не сме наясно какви са причините за лошите ни резултати ще имаме същите лоши резултати при следващата вълна", посочи той.

Здравният министър подчерта, че България е една от първите държави в ЕС, която е утвърдила европейския COVID сертификат, и посочи, че през този месец са били коригирани над 5000 грешно издадени сертификати.

Кацаров каза още, че е била създадена работна група, в която са включени специалисти от 17 експертни съвета към МЗ, чиято задача е да създадат единен протокол за диагностика и лечение на коронавирусната инфекция. Този протокол ще бъде готов идната седмица, увери той.

В момента тече и здравно-информационна кампания, чиято цел е да се оптимизира ваксинационния процес и да се преодолеят негативните нагласи у населението към ваксините, отчете министърът.

"Правим корекции в противоепидемичните мерки, следейки разпространението на вируса и появата на нови щамове. Положителна тенденция е намаляването на заразените. Вероятно още тази седмица страната ни ще влезе в зелената зона, според критериите на ЕК", каза той и допълни, че страната ни е включена в общоевропейската процедура за осигуряване на ваксини за 2022-2023 г.

Промени в системата

Едновременно с COVID мерките, стартираха и промени в здравната система, съобщи Кацаров.

"Постигнах съгласие с НЗОК и БЛС незабавно да започнат преговори по новия Национален рамков договор за промени в медицинските услуги, които ще поставят пациента в центъра, чрез неговото овластяване с повече възможности да избира", каза здравният министър. Той обяви, че в министерството е създадена Дирекция за правата на пациента, тъй като основната функция на ведомството по думите му е защитата на потребителите на здравни услуги.

Според прогнози на Кацаров до 2024 г. страната ни ще има въздушна спешна помощ.

Той посочи още, че в момента се оптимизира съставът на здравните инспекции в граничните райони, за да може да се посрещне потокът от туристи за предстоящия сезон и да се избегне струпването на чакащи по пунктовете.

Какво показват назначените проверки

Извършен е анализ на годишните отчети за дейността и на годишните финансови отчети на почти всички държавни болници и са идентифицирани проблемните от тях. В тази връзка и във връзка с други сигнали за нарушения са проведени проверки в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, държавното дружество „Бул Био“, специализирани болници за рехабилитация, както и проверка по сигнали в УМБАЛ „Лозенец“.

Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“, като във втората са констатирани тежки нарушения, свързани с извършени трансплантации. Нарушенията са били прикрити от МЗ и служби за сигурност.

Извършва се проверка на начина на провеждане на процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май 2020 г. досега.

Предварителните резултати сочат, че голяма част от процедурите са провеждани непрозрачно, като по неясен начин са получавани оферти от български и чуждестранни фирми. Липсват съгласувателни подписи от дирекциите в здравното министерство, както и данни за подготвянето на спецификации с изисквания към закупуваните продукти.

Докладите са внасяни в Министерски съвет с решение за сключване на договори с конкретни фирми, след което същите са сключвани отново без необходимите съгласувателни процедури.

В резултат на това, част от закупените респиратори и лекарства, като някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната), са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без гаранция за употреба. Проверката продължава.

Установено е, че бюджетът за плащания на лекарите и лечебните заведения във връзка с извънредната епидемична обстановка е бил планиран до средата на месец май от предишното правителство. То отказа да внесе в Народното събрание искане за актуализация на държавния бюджет.

Парите са изплащани до този момент без пряка връзка с количеството и качеството на свършената работа по диагностика и лечение на болни с COVID-19, като има множество сигнали за получаване на средства от хора, нямащи нищо общо с лечението.

Сегашното правителство е поставено пред свършен факт - без бюджетни средства за заплащане на работещите на първа линия в РЗИ, спешна помощ и лечебните заведения, показва анализът на здравния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews