СЗО препоръчва да не се съкращава 14-дневната карантина

Организацията отчита "тревожни темпове" на предаване на COVID-19

OFFNews 17 септември 2020 в 16:12 1921 0

СЗО няма да променя своите насоки за 14-дневна карантина за всички, изложени на новия коронавирус, съобщи Франпрес, цитирайки старшия служител на организацията за извънредни ситуации за Европа Катрин Смолууд.

"Нашата препоръка за карантина от 14 дни се основава на нашето разбиране за инкубационния период и предаването на болестта. Бихме го преразгледали само въз основа на промяна в нашето разбиране за науката", подчерта Смолууд.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за "тревожни темпове на предаване" на новия коронавирус (COVID-19) в цяла Европа. 

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге каза, че броят на заразените през септември "трябва да служи като предупредителен сигнал за всички нас".

"Въпреки че тези числа отразяват по-всеобхватно тестване, те също показват тревожни темпове на предаване в целия регион", каза той по време на онлайн пресконференция от датската столица Копенхаген.

Във Франция препоръчителната продължителност за самоизолация в случай на експозиция е намалена на седем дни.

Във Великобритания и Ирландия са 10 дни, а още няколко европейски държави, като Португалия и Хърватия, в момента обмислят да намалят препоръките си.

"Познавайки огромното индивидуално и обществено въздействие, дори лекото намаляване на продължителността на карантината може да бъде опасно. Насърчавам страните от региона да се консултират със своите експерти и да проучат възможностите за безопасно ограничаване", отбеляза Клуге, като добави, че "концепцията за карантина трябва да бъде защитена" и "непрекъснато адаптирана".

53-те страни членки на СЗО в Европа са регистрирали близо 5 млн. заразени с COVID-19 и над 227 000 починали според собствените данни на организацията.

До момента броят на регистрираните заразени на ден е между 40 000 и 50 000 души, сравним с дневния пик от 43 000 души на 1 април - въпреки че тестовете в много страни са се увеличили значително.

На 11 септември беше поставен нов рекорд, като за 24 часа са регистрирани около 54 000 случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови