СЗО раздели антибиотиците по категории, за да намали използването им

OFFNews 07 юни 2017 в 18:00 4745 0

Световната здравна организация въведе категории за антибиотиците, за да намали тяхната употреба. 

Масовата употреба на антибиотици доведе до появата на супербактерии, които не се влияят от тях

Бактериалната резистентност към антибиотици е много голям проблем, който вече се проявява в целия свят и е отговорен за около 2 млн. инфекции годишно само в САЩ.

В опит да направи стъпки за преодоляване на проблема СЗО въведе категории за антибиотиците в световния списък с най-важните лекарства - "достъпни", "под наблюдение" и "в резерв". 

Първоначално в категориите са включени антибиотици, използвани за 21 от най-често срещаните инфекции. Ако се окаже, че от новото решение има ефект, списъкът ще се увеличи. 

В първата група са антибиотиците, които се използват най-често. Сред тях е например масово използваният амоксициклин, с който се лекуват често срещани инфекции като пневмонията. Според СЗО те тези антибиотици трябва да са постоянно на разположение. 

Във втората група са включени антибиотици, предписвани за по-ограничен кръг инфекции. Сред тях е ципрофлоксацин, който се предписва при цистит, бактериален синузит, бактериален бронхит. Употребата на тези антибиотици според СЗО трябва да бъде значително намалена. 

В третата група попадат антибиотици като колистин и някои цефалоспорини, които според СЗО трябва да се приемат като последен избор при предписване от лекарите. Те трябва да се предписват само в случаи, в които са изчерпани всички алтернативи, например за инфекции от бактерия, резистентна на няколко медикамента, посочва организацията. 

В списъка са включени и някои нови лекарства, сред които са два медикамента за лечение на рак на устната кухина, лекарство за Хепатит C, който комбинира в себе си два медикамента, по-ефективно лекарство за HIV, както и познато лекарство, което може да се взема за превенция от HIV от хора в риск, обезболяващи и лекарство за туберкулоза.  

Промените засягат и оселтамивир, който се продава в търговската мрежа като "Тамифлу" и се използва за лечение на грип. СЗО предупреждава, че той може да бъде изваден от списъка с най-необходимите лекарства, ако не бъде предоставена нова информация за ефективността му. 

Повече за супербактериите и резистентността към антибиотици можете да прочетете в НаукаOFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки