Цяла Германия затворена за Великден, Меркел призова: Не излизайте от вкъщи

OFFNews 23 март 2021 в 09:01 5543 0

Германия удължава строгите мерки за борба с коронавируса до 18 април и призовава гражданите да останат по домовете си за пет дни по време на великденските празници. 

Това заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и БТА. В преговори, продължили до късно тази нощ, Меркел убеди лидерите на 16-те провинции да се откажат от плановете за постепенно отваряне на икономиката, за каквото бе постигнато споразумение по-рано този месец. Причината е резкият скок в броя на инфекциите с коронавирус. 

"Сега сме в много сериозна ситуация", каза тя пред журналисти на пресконференция и добави, че Германия е в надпревара с времето да ваксинира населението си срещу коронавируса.

В периода от 1 до 5 април ще бъдат затворени всички магазини, а само тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да отворят в събота, 3 април, предаде ДПА. 

Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох" съобщи вчера, че седемдневната заболеваемост на 100 000 души е 107, което е над прага от 100 души, при който интензивните отделения ще започнат да остават без свободни легла. Над 3000 души с КОВИД-19 са в интензивни отделения по данни от неделя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews