Три нови жертви на вируса, почина и лекарка от Спешна помощ

OFFNews 03 май 2020 в 08:18 17424 4

Снимка МС - пресцентър

Доц. Димо Димов

23 са случаите на новозаразени у нас, 10 от тези пациенти са настанени в болница. Общо потвърдените до момента са 1611. Нови три са жертвите на коронавируса, отчете Националният оперативен щаб тази сутрин.

Има и четвърта жертва - починала е лекарка в спешното отделение на столичната Александровска болница, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, който днес водеше сутрешния брифинг. Тя е била с отрицателен резултат за Ковид.

Починалата лекарка е била диагностицирана с коронавирусна инфекция по-рано, след което е изписана с отрицателни резултати. Към момента на приемането снощи е била в изключително тежко състояние и скоро след това е починала. Повече подробности ще бъдат дадени в рамките на настоящия ден, каза доц. Димов.

Другите три жертви са мъж на 68 години в Благоевград с предишни заболявания, мъж на 80 години във Видин с няколко заболявания, сред които исхемична болест и прекаран инфаркт, както и жена на 82 години от Плевен с придружаващи сърдечни заболявания.

Новите случаи са в: София – 6 (ВМА -1, „Пирогов“ – 2-ма и 3-ма амбулаторни), Видин – 8, Сливен – 3, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Ямбол – по 1 нов случай.

Новите случаи на деца са 2 - във Видин. Децата са на 10 и 11 години.

Има и заболял лекар от "Пирогов", както и човек от техническия персонал на болницата.

Излекуваните за денонощието са 21 – от „Пирогов“ – 4, ВМА – 1, столичните РЗИ – 12, Смолян – 2, Ямбол 2-ма.

Починалите стават общо 72-ма.

Веднага след брифинга до доц. Димов седнаха премиерът Борисов и председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Борисов взе думата, упреквайте аудиторията и журналистите за коментарите относно спрените брифинги на щаба.

"Както виждате, генералът е жив и здрав. Изобщо нямаше да развалям на хората празничното настроение, ако не съзираха поредния умисъл. Щабът не е разформирован. (...) Тая лъжа вече ми дойде до тука", заяви гневно премиерът.

"Две седмици щабът ме умолява да спрат да се гаврят с тях. Има журналисти, които буквално идват да се заяждат с тях. Хората се преумориха, имат и планови операции, имат и друга работа", заяви още Борисов. Той добави, че обмислят брифинги в стария вариант да има веднъж седмично - например в понеделник или в петък.

Мутафчийски на свой ред посочи, че решението да не участва в брифингите е било взето по негова молба, тъй като според много от хората начинът на оповестяване е контрапродуктивен и насажда страх. "Молбата беше лично наша. Ние искахме дори да бъде само с прессъобщения, а задаването на въпроси да става чрез ресорните министерства", каза той. По думите му щабът не спира да работи, в момента там се обсъждат стратегии за всяка сфера след отпускането на мерките.

Мутафчийски изказа съболезнования към близките на починалата лекарка в Александровска болница. Тя е била сред първите заразени от Бърза помощ. Тогава е лекувана в Окръжна болница. Вчера се е влошила много бързо. Починала е 45 минути след приема в спешното отделение на Александровска, още преди медиците да успеят да я приведат в интензивно отделение. Мутафчийски посочи като много притеснително, че лекарката е имала два отрицателни резултата. Той цитира съобщение от лекари от Хонконг и Италия за пациенти, при които с бронхоскопия е установено резаразяване. Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуване на този вирус, посочи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

4

Човека

03.05 2020 в 17:11

Много нелепа и старнна смърт в случая на "излекуваната" лекарка. Повечето не знаят или не обръщат внимание на това, че вируса засяга всички органи в тялото, но просто действието му върху дробовете е най-видимо и с най-бързи летални последици. Може би не се обръща внимание на състоянието на останалите органи след преминаване на дихателната инфекция.

18551

3

Нострадамус

03.05 2020 в 14:08

Бог да прости жената! Мир на Душата и ! Не разбирам обаче, как след установени 2 отрицателни проби за Covid 19 е починала от Коронавирус !!!

18551

2

Нострадамус

03.05 2020 в 14:06

Борисов: Аз съм издигнал Мутафчийски до този пост. Аз назначих и опозиция на щаба... Аз, Аз, Аз... На тоя Азът му е по голям и от властта му, но ще плати висока цена за това!

3810

1

Пенчо бре

03.05 2020 в 08:56

Какъв хубав комплимент направи г-н Борисов на цивилния генерал Мутафчийски. Били приятели от двайсетина години и самият г-н Борисов го издигал, та чак до началник на болница. Вероятно му е помогнал и с професурата. Както казват, че казал Наполеон: "Господи, пази ме от приятелите,от враговете
сам ще се пазя."
:)