В САЩ разработват терапии за симптоми на дълъг COVID

Дългият COVID е събирателен термин за над 200 симптома

OFFNews 02 август 2023 в 09:54 641 0

коронавирус

Снимка Pixabay

COVID-19

Националните здравни институти на САЩ започват няколко проучвания на възможни терапии за симптомите на дълъг COVID-19 стъпка, която е важна в усилията за борбата с мистериозното състояние, от което страдат милиони хора, предаде Асошиейтед прес.

Проектът на Националните здравни институти на САЩ е получил финансиране в размер на 1,15 млрд. щатски долара и то идва на фона на разочарование на пациентите, които месеци наред или дори години се борят със здравословни проблеми, заради които понякога не са трудоспособни.

Този проект "закъснява с една-две години и е с по-малък обхват, отколкото бихме се надявали, но въпреки това е стъпка в правилната посока", казва д-р Зияд Ал-Али от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Той не участва в него, но изследвания на специалиста показват последствията от дълъг COVID-19. Според него получаването на отговори е от решаващо значение, защото "има много хора, които се възползват от уязвимостта на пациентите" с недоказани терапии.

Учените все още не знаят какви са причините за дългия COVID-19 - събирателен термин за около 200 доста различни симптома.

Смята се, че между 10 и 30 процента от хората са страдали от някакъв вид продължителен COVID-19 след възстановяване от коронавирусна инфекция - риск, който намалява в известна степен от началото на пандемията.

"Ако се обърна към 10 души, ще получа 10 отговора на въпроса какво всъщност представлява дългият COVID-19", заяви министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ Хавиер Бесера.

Досега в инициативата на Националните здравни институти на САЩ са проследени 24 000 пациенти, за да се откроят най-често срещаните симптоми - констатации, които сега оформят многостранните проучвания за лечение.

Тестват се лечения са за т.нар. "мозъчна мъгла" и други когнитивни проблеми. През следващите месеци ще започнат проучвания за лечение на проблеми със съня, както и на такива с автономната нервна система, която контролира функции като дишането и сърдечния ритъм.

Засега в проучванията са включени 300-900 възрастни участници, но броят им може да се увеличи. За разлика от типичните експерименти, при които се проучва възможностите на едно лечение, тези са по-гъвкави и ще позволят да се добавят допълнителни потенциални терапии, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков