Ваксинацията в Португалия почти приключи. А сега какво?

OFFNews 05 октомври 2021 в 17:31 3397 0

Снимка pixabay

Ваксинационната кампания в Португалия почти приключи. В имунизационните центрове вече се редят и последните непълнолетни, като над 85% от населението вече се е ваксинирало. 

"Вече няма възрастни, които да идват да се ваксинират", твърди Лурдес Коста е Силва, главна медицинска сестра във ваксинационен център в Лисабон, който е на път да затвори, пише The Washington Post.

Постижението на Португалия може би ще се превърне в експеримент, който ще ни даде отговор на въпросите, свързани с хипотетичния край на пандемията от коронавирус. Един от тях е "Доколко една нация може да овладее вируса, когато процентът на ваксинации е максимално висок?

Отговорът на този въпрос е по-скоро обнадеждаващ. В Португалия всеки индикатор за тежестта на протичането на пандемията бързо се понижава. Смъртността в страната е наполовина, средно тази за ЕС, и близо 9 пъти по-ниска от процента, отчетен в САЩ. 

Животът в Португалия постепенно започна да се връща към "нормалното", отпреди пандемията. Там скоро гражданите ще могат да се наслаждават на пълноценен нощен живот, музика на живо, както и да ползват градския транспорт без ограничения. 

Но опитът на страната трябва да бъде взет под внимание поради следните факти:  

За година и половина научните открития и изводи за пандемия може все още да не са достатъчни. Вирусът все още води до въвеждането на редица ограничения и по-тежко преболедуване, в някои случаи. Той се разпространява по-бързо и по-малко, отколкото би се разпространил на места с по-ниски нива на ваксинация-което е от полза за всички, включително за деца на 12 и под години, които все още не отговарят на условията за ваксинация. Но стадният имунитетът все още остава неуловим. 

"Постигнахме добър резултат, но това не е решение на пандемията или чудо, както човек би си помислил“, смята министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо.

Тази седмица премиерът на страната ще отвори отново нощни клубове и ще премахне вечерният час, по пътя към това, което той нарича „пълна свобода“. В действителност обаче някои епидемични мерки ще останат. Носенето на маски на закрито ще остане задължително в някои ситуации. Дигиталните здравни сертификати ще продължат да бъдат необходими за пътувания и масови мероприятия.

Въпреки това безпокойствието на Португалия продължава. Това се дължи на притесненията на медицинските служители от потенциална нова вълна на коронавирус през зимата, както и от нарастването на броя на хоспитализациите. Според данни на португалските власти, ваксинираните възрастни са 100 %. Също така много от тях бяха ваксинирани преди повече от половин година. Проучвания от цял ​​свят, от САЩ до Израел, пък предупреждават за спад на защитата от вируса. 

Изследване в старчески дом в Лисабон, при което всички са били ваксинирани с Pfizer-BioNTech, показва, че близо 95% от тях са развили защита. При повторно тестване за антителата, след месеци, изследователите са установили, че повече от половината вече нямат антитела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови