Внасят петицията ''ЗА Истинска детска болница'' в президентството

OFFNews 10 юни 2021 в 10:29 910 0

В 15.30 ч. днес представители на Национална гражданска инициатива „ЗА Истинска детска болница“ ще внесат в президентството нова петиция.

В документа отново се настоява да бъде прекратен договорът за реконструкция на стария строеж в двора на Александровска болница и да се рестартира процесът за създаване на нова, модерна детска болница, отговаряща на всички съвременни нужди и изисквания.

Само за 4 дни под петицията се подписаха близо 55 000 души, като броят им продължава да расте. Петицията ще бъде внесена в Президенството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

Организаторите настояват правителството да започне "на чисто" процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, която ще служи на обществото през следващите най-малко 50 години. Какви са основните искания:

1. Да прекрати незабавно сключения с консорциума ("Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД, обединени в ДЗЗД „Детско здраве“) договор за реконструкция. Този договор е не само юридически спорен поради невъзможност на предмета на договора, този документ е позорен от морална гледна точка.

2. Да осигури прозрачност на действията си , като учреди Обществен съвет към "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД - гаранция за гражданския контрол в защита на най-добрия интерес на децата-пациенти и родителите им.

3. Да направи задълбочен анализ на нуждите на детското здравеопазване, а след това да изготви професионално и подробно техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница.

4. Да подготви качествен инвестиционен проект като проведе открит международен архитектурен конкурс с истинско желание за създаване на детска болница на световно ниво.

5. Да гарантира качественото изпълнение на строителството, с високи и ясни критерии за избор на строител.

6. Да обезпечи бъдещата педиатрия с квалифицирани и мотивирани лекари и медицински персонал, като подготви създаването на Национален център за детско здраве към МЗ по чл. 5.(1) от ЗЛЗ, осигуряващ функционирането и финансирането на съществуващите университетски педиатрични клиники и националната детска болница по стандартите на ЕС. С грижа за децата-пациенти, родителите и педиатрите.

"В лицето на президента Румен Радев „ЗА Истинска детска болница“ разпознава съмишленик на каузата. Разчитаме на заявената от него през миналата година категорична подкрепа, за да посредничи за конструктивен диалог със служебното правителство и Министерството на здравеопазването в отговор на поставените в петицията искания", обявиха от Националната гражданска инициатива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови