За набавяне на витамин Д: Излагайте на слънце само зоните от лактите и коленете надолу

С информационна кампания и безплатни кожни прегледи стартира поредното издание на кампанията "Евромеланома"

OFFNews 05 май 2023 в 10:32 3075 0

Евромеланома

Снимка Скрийншот

Кампания за превенция на кожния рак "Евромеланома"

Над 60 на сто от българското население имат недостиг на витамин Д. Набавянето на витамина трябва да става чрез излагане на слънце за два часа на ден, три пъти в седмицата, но само на ръцете от лактите надолу и на краката от колената надолу.

Това каза дерматологът доц. Жана Казанджиева от Александровска болница, при откриването на кампанията "Евромеланома" в пресклуба на БТА. Във фокуса на инициативата е превенцията на рака на кожата.

Доц Казанджиева припомни възможността за проверка на UV-индекса чрез различни мобилни приложения. Ако приложението показва индекс в зелена зона, не се налага ползването на слънцезащита, обясни дерматоложката.

Сред мъжете има десет процента по-висок риск да развият меланом в сравнение с жените, посочи д-р Гриша Матеев от Александровска болница. Причината за повишения риск е работата на открито, извършвана за много часове на ден. Кумулацията на слънчево облъчване увеличава риска от поява на патология.

По думите му в държавите с ранна и навременна диагностика, както и заради застаряването на населението, се откриват повече случаи на меланом. Необходимо е да се повиши обществената информираност за рака на кожата, да се намали умишленото излагане на слънце без фотозащитни или други предпазни средства, както и всеки човек редовно да преглежда кожата си за съмнителни бенки.

Меланомът се индуцира от изгаряне в ранна детска възраст, припомни проф. Снежина Василева, дерматолог в Александровска болница. По думите ѝ трябва да се обърне внимание за съмнителни бенки или петна и по гърба, дланите, стъпалата.

Рискови зони са и долната трета на подбедрицата и окосмената част на главата. В окосмената част на главата може да има бенки, които се променят много бързо, предупреди лекарят. Немеланомните кожни тумори започват след 50-годишна възраст, като те могат да бъдат открити навреме, да бъдат оперирани и рядко застрашават живота, каза още проф. Василева.

Антарктическата ни експедиция е рекламно лице на кампанията „Евромеланома“ в България, каза дерматологът д-р Иван Богданов от болница „Токуда“. На Антарктика има много слънце, няма фини прахови частици, няма какво да разсейва светлината и има много отразяващи повърхности, а всичко това налага сериозна фотозащита за хората, които са там, допълни той.

Педи две години е започнало проучване за общото количество на ултравиолетова светлина, която получава всеки от работещите на открито, и първите данни от резултатите бяха стряскащи, тъй като някои дози се равняваха на доза, получена от работник на открито в скандинавска държава, която би натрупал за две години, добави той.

В италианската база на Антарктика няма облаци, почти няма валежи, през лятото слънцето не залязва и UV - индексът е много висок, каза още дерматологът. Сега се очакват резултатите от проучвания, които са направени там. Най-високата температура, измерена при базата на Италия, е минус 12 градуса, но всички задължително трябваше да бъдат защитени от слънчевите лъчи, допълни той.

На 10 май, в рамките на кампанията „Евромеланома“, в различни градове ще се извършват безплатни прегледи, като тази година инициативата е насочена към тийнейджърите, каза д-р Валерия Матеева от Александровска болница.

Прегледите са само за профилактика на рак на кожата. Подробна информация кои дерматолози ще се включат в кампанията ще се публикува на сайта на Българското дерматологично дружество. Досега са проведени 17 кампании, в които са прегледани над 28 хиляди пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews