Затягат мерките отново при 100 нови случая за 3 дни

OFFNews 09 май 2020 в 20:32 6051 1

Ако достигнем над 100 нови случая в рамките на три дни, противоепидемичните мерки отново ще бъдат затегнати. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

Той обясни защо в този случая нама да се вземат предвид данните за денонощие, а за три: "Един ден крие риска от много случайни неща. Ако попаднете на едно огнище с доста заразени или пък изведнъж увеличите броя на изследванията и по паднете на място с масово разпространение, то веднага ще скочи броят. Затова в епидемиологията предпочитаме да работим със заболеваемостта на седмична основа, но за нашите оперативни цели три дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена, че нещата отиват на по-зле и сигнал да върнем някои от мерките. Дано не се наложи".

Какви ще са мерките, ако това се случи? Ще зависи много от това дали нарастването е в цялата страна или откриваме едно определено огнище, където ако бъдат взети навреме мерките, ще бъде блокирано и потушено - отговори д-р Кунчев. "Много зависи кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява приемането на мерки, които са много ефективни. Защото ако изведнъж започне да расте заболеваемостта в много райони на страната, това ще иска много по-сериозни мерки."

По повод способността на болниците да поемат пациентите и затрудненията им Кунчев посочи, че затруднения имат три болници. "Не бива да обобщаваме, че това важи за цялата страна. Разбира се, първа беше най-тежко ударена болницата във Видин. Макар че става въпрос за 10% от персонала, когато той е ключов, когато е в много важни отделения, когато са лекари и сестри, където по принцип имаме недостиг, тогава наистина създава много затруднения за работата".

В Сливен и Ямбол има ситуации, които не са толкова тежки, колкото във Видин, коментира доц. д-р Кунчев. Според него там е най-лесно да се решат нещата на местно ниво, а не да се търсят лекари и сестри, които да се командироват от други населени места. Той смята, че би било по-добре да се направи реорганизация и да помогнат други лечебни заведения, като даде пример с частни болници в Пловдив, които помагат.

България е на първо място в Европа по успеваемост, ако сравняваме данните за заболелите на милион души население, защото имаме и най-малко случаи като цяло, и най-малко смъртни - изтъкна д-р Кунчев. Центровете на заболеваемост у нас са Видин, Смолян, Бургас, Пазарджик, Пещера.

Той каза, че има 4 механизма на най-ефективно заразяване и посочи три от:

- болниците;

- туристически центрове (в началото заразата се пренесе през ски курорти в Европа);

- връщащи се от чужбина.

Аз не изключвам армията да помага там, където трябва, но мисля, че за момента няма такава ситуация наложителна, посочи Кунчев.

"Дезинфекцията е важна, но при въздушно-капковата инфекция не бих искал да се поставя прекалено ударение на мерки като масово измиване на улиците с препарати - това няма да повлияе много, тъй като вирусът се предава основно от човек на човек, когато правим контакт. И от тук се извежда основната мярка, основният лост, който имаме - спазване на дистанция. Знам, омръзна им на хората да го слушат, но истината е, че наистина не се спазва много, което пък налага ограничителни мерки, които не винаги са много ефективни. КПП-тата бяха наложени точно затова, за да не може големи маси да се прехвърлят и да правят контакт. Иначе ако хората спазват всичко - ако се движат по двама, ако носят маски, няма значение дали са в София, дали пътуват другаде. Оттук нататък моята идея е да разчитаме много повече на личното поведение, отколкото на ограничителни мерки" - каза д-р Кунчев.

В този ред на мисли, той препоръчва на хората, които планират почивка, да спазват препоръчаните мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

1

Пенчо бре

10.05 2020 в 19:59

Днес от интервюто на ген. Мутафчийски, разбрах друго: Мерките ще се затегнат ако за 3 дни има по 100 души, всеки ден. Може и да съм разбрал грешно!