Здравният министър: И ваксинирани боледуват от коклюш, пикът ще е в края на май

38 са регистрираните случаи от вчерашния ден, съобщи д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към МЗ

OFFNews 24 април 2024 в 08:58 2595 1

Галя Кондева

Снимка БНТ

Около 400 регистрирани случаи на коклюш има у нас, което все още е далеч от пика на заболяването. Очакваме да го достигнем  до края на май, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева по БНТ.

По думите й няма нужда да се всява излишна паника и напрежение сред обществото във връзка с разпространението на коклюш. Тя обясни, че заради пандемията от Ковид са настъпили пропуски в имунизацията срещу коклюш. 

От коклюш боледуват и имунизирани, просто го прекарват по-леко, обясни д-р Галя Кондева. Тя заяви, че не се очакват сериозни усложнения при възрастните от заболяването, като цената за ваксините в аптечните мрежи ще бъде 30 лв.

Всички специалисти са на мнение, че новата ваксина създава по-кратък отговор от организма. Но пък при нея има по-малко странични ефекти, каза още Кондева. 

"Най-много заболели има в София. В 11 области все още няма регистрирани случаи и затова не може да се обяви епидемия. Възможно е празниците, които идват, леко да ограничат разпространението в училища и детски градини. В училищата ще се карантинират само класове с болен ученик. 14 дни е карантината", коментира още служебният здравен министър.

Какви са данните за заболелите

д-р Кремена Пармакова

38 са регистрираните нови случаи на коклюш в страната, съобщи д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването, цитирайки данните за 23 април.

От началото на 2024 г. до 21 април регистрираните случаи са 317.

При децата под една година са съобщени 38 случая, заболеваемостта е 67 на 100 000 души население. Регистрираните заболели във възрастта от 1 до 4 години са 34 или 15 на 100 000.

Петдесет и едно деца на възраст от 10 до 14 години са заболелите от коклюш от началото на годината или 23 на 100 000 души население. В групата 15-19 г. съобщените случаи са 37 - заболеваемостта в тази група е 12 на 100 000.

Двадесет и седем са случаите от началото на годината при възрастни над 25 години.

"Най-много заболели има в групата на най-малките", коментира д-р Кремена Пармакова. Тя посочи, че у нас ваксинационният обхват на поставена първа ваксина срещу коклюш е над 92%, но силно намалява след 12-годишна възраст, когато се прави последната задължителна реимунизация срещу болестта според Националния имунизационен календар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша