Да се родиш в България? По-добре при Чавес или Кастро

23 ноември 2012 в 18:56 1841 0

Деца, пренебрегнали класацията на Economist. Снимка: БГНЕС
Деца, пренебрегнали класацията на Economist. Снимка: БГНЕС

Ако бебетата можеха да избират къде да се родят, България вероятно напълно би се сринала демографски. Това показва тазгодишната класация на Economist Intelligence Unit (дъщерна компания на Economist) за това къде е най-добре да се родиш през 2013 г.

В челото на обективно най-подходящите за началото на жизнения път страни е Швейцария, следвана от Австралия и Норвегия.

България е на 61-място в класацията, след държави като Чили, Куба, Иран, Египет и Тунис. Страната е по-назад от всички балкански съседи. Румъния например е 5 позиции преди България. И двете държави – членки на Европейския съюз изостават от балканските страни, които все още са на опашка за еврочленство – Сърбия (54-то място), Турция (51) и Хърватия (46).

Германия, Франция и Великобритания, макар и икономически могъщи държави, са далеч от първенството - Германия е на 16-то място заедно със САЩ, Франция - на 26-то, а Великобритания - на 27-мо. На дъното на класацията от общо 80 държави са Украйна, Кения и Нигерия.

Рейтингът се изчислява според няколко критерия – както обективни, като икономическия стандарт, така и субективни: как самите хора оценяват удовлетвореността си от живота. Парите са важен фактор за измерването на щастието, но изследването отчита също престъпността, доверието в държавните институции и здравето на семейството. Никоя от 80-те страни не е покрила максималния рейтинг - 10.

 Тазгодишната класация почива на икономически прогнози до 2030 година, когато родените през 2013 г. ще навършат пълнолетие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови