Социолози: За първи път БСП изпреварва ГЕРБ

15 февруари 2013 в 10:15 5129 15

Кольо Колев, шеф на агенция
Кольо Колев, шеф на агенция "Медиана". Снимка: БГНЕС

За първи път БСП изпреварва по одобрение ГЕРБ при подкрепата си сред електората. Преднината е от 3,2 процента.

Това сочи проучване на социологическа агенция "Медиана", поръчано от вестник "Труд".

Ако днес имаше парламентарни избори, БСП би получила 22,5%, подкрепа, а ГЕРБ – само 19,3%. Четирипроцентовата бариера за влизане в Народното събрание със сигурност минават още ДПС с 6,8% и Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева с 5.9%.

"Атака", СДС и ДСБ остават под необходимия процент, като събират съответно 1,6%, 1,4%, 1,4 и подкрепата на избирателите. Партията НФСБ на Валери Симеонов е с 1,4% подкрепа. Всички останали политически партии са под 1%. РЗС с Марешки има 0,1% подкрепа.

Според социолога Кольо Колев от същата агенция партия ГЕРБ е загубила 3-те си процента  потенциални избиратели за месец и половина. Причина за това били високите сметки са ток и парно, но и редица удари, които управляващите понесоха през изминалите седмици: Дюнигейт, ВМЗ-Сопот, протестът на учените, бонусите в министерствата, нападението на Ахмед Доган, стрелбата срещу Златко Баретата и обявяването на "Хизбула" за отговорна за атентата в Сарафово.

Стопяване на преднината на ГЕРБ отчита и друга социологиоческа агенция - "Галъп", чието проучване е цитирано във в. "Преса" под заглавие "Борисов се свлече до Станишев". Социологът Кънчо Стойчев коментира, че електоралните позиции на ГЕРБ и БСП в момента са изравнение – 22,6% на 22,1%. Това показвали данните за февруари. Изравнен е и резултатът в рейтинга на лидерите – и Борисов, и Станишев имат по 29% одобрение. Проучването е правено преди началото на протестите за тока, но след референдума , който е дал отражение за понижението на рейтинга на премиера и неговата партия. 

Социологът Андрей Райчев пък коментира пред в. "Преса", че "ГЕРБ е една от партиите без шансове за втори мандат". Той очаква лавина от скандали. "Погледнете от Нова година насам за месец-два какво се случи на Борисов. Неговата грешка за референдума, после самият референдум – първата загуба на ГЕРБ. Появи се досието "Буда", историите с просветното министерство... ГЕРБ стана жертва на собствената си пропаганда", казва Райчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!