Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари. Ето защо

OFFNews 22 април 2024 в 10:13 9446 9

Банкноти евро

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Банкноти евро

България не може да се присъедини към еврозоната през януари, пише авторитетното международно издание Politico.

Препечатваме статията с леки съкращения:

Зад внушително дървено бюро в София, в комплекс, където някога е имало статуя на Ленин, човекът, който председателства 20-членната група на финансовите министри от еврозоната, подбира внимателно думите си. "Твърдо съм убеден, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г. Въпросът е кога вашата страна ще въведе еврото като своя валута. А не дали", каза Паскал Донохоу.

Заобиколен от министър-председателя, вицепремиера и външния министър на България, присъствието му носеше голяма европейска политическа тежест. Месец по-късно обаче коалиционното правителство се разпадна, а министрите - отстранени от длъжност. Посещението на Донохоу, което целеше да подкрепи колебливия стремеж на България да стане 21-вата държава, използваща еврото, се оказа в не особено подходящ момент.

Източници на Politico са убедени, че целевата дата 1 януари 2025 г. няма да бъде спазена - не само заради политическите сътресения в България, но и заради продължаващата инфлация и липсата на обществена подкрепа.

"Намираме се в средата на политическа криза. Наистина не знаем какво ще бъде следващото правителство и дали това ще бъде един от приоритетите му", коментира българският евродепутат социалист Петър Витанов.

Това би направило невъзможно присъединяването на страната към еврозоната до началото на годината. Шести предсрочни парламентарни избори от 2021 г. насам предстоят през юни. Още преди да падне правителството, страната даваше сигнали, че може да пропусне предвидената дата за влизане.

Според старшия научен сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст CEPS Чинция Алчиди "най-рано" януари 2026 г. би бил по-реалистична дата предвид техническите предизвикателства, свързани с преминаването към национална валута.

Официални лица и експерти, занимаващи се с техническите аспекти на присъединяването, посочват, че присъединяването в средата на годината би било нетипично. Обикновено страните се присъединяват в началото на годината по административни причини.

Засегнати от нарастващите цени

Присъединяването към еврозоната е типичен за ЕС загадъчен процес, при който страните се оценяват от Европейската централна банка (ЕЦБ), преди финансовите министри на ЕС, евродепутатите и правителствените ръководители да обсъдят въпроса.

"Критериите за конвергенция", на които трябва да отговаря дадена страна, за да се класира, включват стабилен обменен курс, постигане на целите по отношение на държавния дефицит и съотношението на държавния дълг и привеждане на националното законодателство в съответствие с правото на ЕС.

Следващият доклад на ЕЦБ за България, който ще определи дали тя е готова да се присъедини, се очаква преди лятото.

Инфлацията остава проблем. За да се присъедини, България се нуждае от средна инфлация не повече от 1,5 процентни пункта над равнището на трите "най-добре представящи се" държави от ЕС - неясна категория, която създава сива зона за точния размер на необходимата инфлация. Най-скорошната страна, която се присъедини към ЕС през 2023 г., Хърватия, се възползва от селективен подбор на данни, когато ѝ беше позволено да се присъедини въпреки по-високия процент, посочва Politico.

"Единствената пречка за България е критерият за инфлацията. Тя е в добра бюджетна позиция - ниски публични дългове, бюджетни дефицити под контрол", каза старшият научен сътрудник в базирания в Брюксел икономически мозъчен тръст Bruegel Жолт Дарваш.

Според него настоящата прогноза на страната за инфлация от 2,9% през 2025 г. предполага, че България може да се присъедини през 2026 г. Той добави, че има "известно пространство за маневриране" по въпроса дали същата сива зона, която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да се използва за съкращаване на срока за присъединяване на България, но добави, че това трябва да бъде обосновано.

Освен резултатите от укротяването на инфлацията, България е в сравнително силна позиция за присъединяване към еврозоната, заявиха няколко експерти и официални лица пред Politico. Миналият месец България получи одобрение и от държавите от еврозоната, когато техните правителствени ръководители похвалиха напредъка на България.

Но въпреки трайната публична подкрепа на ЕС за целта от януари 2025 г., висши служители признават, че това почти сигурно няма да се случи. Както казва един от тях: "Това е изключено", пише Politico.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

9

ob1

23.04 2024 в 18:17

FR, я кажи тия с коментарите намсикойсайт в каква валута пазарят апартаменти? В каква валута са спестяванията на копейка номер едно? На тиквата на републиката левове ли имаше в чекмеджето? Много гласовити, ама като опре до личните финанси много добре се ориентират.

135

8

Far Rider

23.04 2024 в 09:51

obl, отвори коментарите на коята и да е друга интернет страница и мини по кръчмите да чуеш какво неща се говорят. Това, което си пишем тук е пожелания, но реалността е друга.

1000

7

4I4ATA

22.04 2024 в 17:30

Глупости, и да не приемем еврото на 1.1.2025, ще го приемем на 1.07.2025.!

-1650

6

ob1

22.04 2024 в 13:40

Far Rider, няма общонационален скептицизъм. Има един файтон гласовити копейки и едни тиквосвине, на които не им е угодно.

-1800

5

Люгер Химарс

22.04 2024 в 13:21

Бог да пази България от евро-напъните на управляващата комунистическа номенклатура...

1000

4

РоКа1002

22.04 2024 в 13:19

България е лоялен и стабилен член на ЕС и НАТО, но запазването на лева за национална валута е правилното решение.

135

3

Far Rider

22.04 2024 в 11:54

Предвид на текущите политически събития, общонационалния скептицизъм и враждебност към ЕС, НАТоО и ЕЦБ най-доброто решение поне за 3 години членството на Задунайская губерния да бъде замразено.

14048

2

voododoll

22.04 2024 в 11:39

Такива статии, изсмукани от пръстите, гадаещи и коментиращи вероятности само засилват политическото влияние на такива като Копейкин, Нинова, Манолова, Янев, Радев... все хора от сой... България е изпълнила всички задължения за приемане в Еврозоната. Инфлацията е хипотетична величина, изчислявана по много сив метод, и както и в статията се споменава, е въпрос на вътрешни оценки, както е станало в Хърватия. Та това не би трябвало да е пречка. Пречка би било ако следващото правителство е ГЕРБ-Вгъзраждани-ДПС и не задейства необходимите процедури и информационна кампания.

11982

1

leomesi

22.04 2024 в 10:21

Ясно беше, че ще се забавят нещата
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки