ДПС, ИТН, ''Синя България'' и ''Левицата'' се регистрираха за изборите 2 в 1 (обновена)

"Граждански блок" на Иван Гешев също внесе подписи за регистрация в ЦИК

OFFNews 22 април 2024 в 14:48 1616 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Пет формации се регистрираха за участие в парламентарните предсрочни избори и вота за Европейски парламент на 9 юни - партиите ДПС и "Има такъв народ", както и коалициите "Синя България", "Левицата" и "Граждански блок".

ИТН първи внесоха 5000 подписа в Централнта избирателна комисия (ЦИК). Депутатът Станислав Балабанов заяви, че след вота ИТН ще донесе разума в 50-я парламент, а "Продължаваме промяната-Демократична България" щели да "си получат заслуженото".

По думите му ИТН е останала единствената последователна политическа формация, която не e предала избирателите си нито веднъж. Пред журналистите ИТН дадоха заявка, че ще бъдат ще бъдат по-консервативно насочени в Европейския парламент, предаде БТА.

Днес се регистрира и коалиция "Синя България". В нея влизат партията на Петър Москов "КОД", Български демократически форум (партията - идеен приемник на Съюза на българските национални легиони), Движение Демократично действие - Д3, НДСВ, Българска нова демокрация, Движение "България на гражданите" и "Консервативна България" (бившия НФСБ).

От "Левицата" също се регистрираха в ЦИК в 14 часа. Част от партията са Татяна Дончева, Румен Петков, Валери Жаблянов, Костадин Паскалев и Спас Панчев.

На въпрос за заявената готовност на Ваня Григорова за самостоятелно участие в битката за предсрочните парламентарни избори, Паскалев обясни, че инициатива за среща с ръководството на "Левицата" по-рано е дошла от страна на самата Григорова. В процеса на разговорите е станало ясно, че претенците ѝ са несъвместими с принципите на лявото обединение, а именно – равнопоставеност на участниците в "Левицата".

Към 15 часа следобед и ДПС регистрира в ЦИК 12 222 подписа за самостоятелно участие на вота 2 в 1 на 9 юни.

"С млади и подготвени хора, ДПС си поставя за цел да получи такова доверие от избирателите, за да разшири своето представителство в ЕП и в националния парламент, за да може да реализира политиките за хората и да затвърди ролята и мястото си в националната и европейската политика", съобщиха от пресцентъра на партията.

По-рано и "Граждански блок" на бившия главен прокурор Иван Гешев също се регистрира за участие в предстоящите избори. В коалицията влиза и Партия на българските жени. От партия "Български глас", които ще се явят на изборите заедно с изгонените от "Възраждане" депутати и общински съветници, сформирали "Алтернатива за България", ще подадат документи за регистрация утре, уточниха от пресцентъра на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки