Идва ли краят на театъра такъв, какъвто го познаваме?

Новият театрален сезон започва мъчително: Театър 199 отлага представленията си. Сатирата се бори за зрителите си, като публикува 10 причини театърът да е най-безопасното обществено място

OFFNews 19 октомври 2020 в 11:03 7278 1

Снимка Сатиричен театър

Пандемията от коронавирус се разраства с всеки изминал ден и води до все по-негативни последици. Един от най-уязвимите сектори още от първото въвеждане на противоепидемичните мерки остава културният. Радостта от отварянето на залите и стартирането на новия театрален сезон се оказа мимолетна. Идва ли краят на театъра такъв, какъвто го познаваме?

Само в рамките на последната седмица бяха отменени редица представления. 

„Спектакълът "Медея" в театър „Азарян“ се отложи заради случай на коронавирус в друг екип, който е работил преди това в сградата и необходимостта от пълната ù дезинфекция.

„Ние имаме една група зрители, които ни следват и не могат да гледат отново постановката. Цяло лято премина в търсене на финансови възможности да осигурим поне хонорари на артистите, дори при 30% - 50% посещаемост. Спечелихме проекти и програми, бяхме се подготвили вече да има постановка, но да има дезинфекция точно в този ден не го предвиждахме… Много е тъжно и ще се отдалечим от живия театър. Че трябва зрителите да са през място, да са с маски, на това свикнахме, но ние, самите артисти, също сме уязвими, ние трябва да си правим непрекъснато тестове, защото работим в близост един до друг… Трябва и за нас да се изработи протокол как да работим. Да не се затварят театрите - да се отлагат непрекъснато представления - ще откажем зрителите съвсем от живото изкуство, а то е незаменимо… Може би трябва да минем онлайн", коментира пред БНР Снежина Петрова по повод отмяната на представлението.

В събота столичният Театър 199 обяви, че всички представления от програмата за октомври се отменят. Всеки, който си е купил билет, може да го запази, тъй като ще важи с презаверка за ноември. При желание за получаване на парите обратно пропуските могат да бъдат върнати до 31 октомври, гласи съобщението във Фейсбук страницата на театъра. 

Междувременно Сатиричният театър публикува десет причини театърът да е най-безопасното обществено място по време на пандемия:

1. Зрителите влизат и излизат през няколко отделни широки входа.

2. Движението във фоайето и в салона се извършва по непресичащи се и специално обособени маршрути.

3. Обемите и площите в сградата осигуряват лично пространство, по-обширно от всякъде другаде на закрито.

4. Зрителите по време на спектакъла са седнали в удобни столове на препоръчителните разстояния един от друг.

5. Те се наслаждават на спектакъла в състояние на покой, без физически движения и без разговори помежду си.

6. Зрителят присъства в салона при строго приети правила и посочени в билетите места.

7. Системата за вентилация на салона е последно технологично поколение, сертифицирана, с циркулация на свеж въздух отвън.

8. Съгласно вътрешния правилник на сградата, рутинното почистване е два пъти дневно - сутрин и вечер.

9. Съгласно противоепидемичните изисквания, дезинфекцирането на повърхности и пространства се провежда на всеки два часа.

10. Театралният салон е в пъти по-безопасен от градски транспорт, търговски обекти, заведения, барове, дискотеки, болници, аптеки, спортни събития, семейни тържества, масови обществени мероприятия и много други.

„Добре дошли при нас. Ако обичате театъра, подкрепяйте ни и споделяйте с близки и приятели. Бъдете здрави!“, апелират от театъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови