Концертмайсторът на Виенската филхармония Албена Данаилова свири за първи път с Варненската филхармония

OFFNews 27 юни 2023 в 12:00 727 0

Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската филхармония, свири за първи път с Варненската филхармония

Снимка Варненска филхармония

Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската филхармония, свири за първи път с Варненската филхармония

Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската филхармония, свири за първи път с Варненската филхармония. Те ще представят програма с произведения на Панчо Владигеров, Марин Големинов и Антон Брукнер, съобщават от „Монте мюзик“.

„За пръв път свиря с оркестъра на Варненската опера. Познавам се отпреди с маестро Павел Балев, с когото имахме премиера в Германия. Сблъскването с една симфонична творба на Панчо Владигеров, написана за цигулка и оркестър, както и с обигран диригентски жест, който събира нещата заедно, е вълнуващо. Да, развълнувана съм, защото съм на родна сцена и ми предстои концерт“, казва Албена Данаилова. Тя е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония.

„Изключително ценя Албена, тя е великолепна цигуларка и много фин музикант на най-високо ниво. Между нас съществува силна творческа връзка и аз се гордея, че Албена Данаилова беше на концертмайсторското място, когато съм заставал на диригентския пулт във Виенската опера“, казва маестро Павел Балев.

„Влизам вече в зрял диригентски период и все повече се осмелявам да посягам към български заглавия. Смятам, че на 53 години бих могъл да кажа на публиката нещо достатъчно важно с работата си. Отдавна имам влечение към творчеството на Марин Големинов, не само защото съм носител на наградата на негово име“, допълва Балев.

„Брукнер е много специален автор, който не се изпълнява често в България. Смея да определям Брукнер като може би най-несуетния композитор, респективно и аз като диригент нямам правото да бъда суетен. Диригентът трябва да се лиши или поне да се дистанцира от собствената си артистична и човешка суета, за да представи истински и всеобхватно богатството на неговата музика”, казва още маестрото.

Както писа БТА, събитието е на 28 юни в зала „България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови