Малмьо открива Евровизия 2024 с гала церемония

OFFNews 05 май 2024 в 20:22 1413 0

Евровизия

Снимка Скрийншот

Евровизия 2024

Песенният конкурс "Евровизия", гледан от близо 200 милиона души, се открива в Малмьо, Швеция, в неделя с гала церемония с "тюркоазеносин килим", съобщи Ройтерс.

В конкурсната програма, която започва с първи полуфинал на 7 май, според почитателите половин дузина страни ще си оспорват титлата.

Букмейкърите определят Хърватия, Швейцария и Украйна като фаворити за победата. Данни от стрийминга на платформата "Спотифай" сочат силни шансове за представителите на Нидерландия, Италия и домакина Швеция.

Тази година е особено вълнуващо, защото има четири или пет страни, които имат наистина високи шансове за победа, каза пред Ройтерс Уилям Лий Адамс, редактор на сайта на феновете на "Евровизия" Wiwibloggs. "Евровизия" е така скучна, когато един един ясен фаворит месеци преди финалите. Но тази година има толкова много претенденти, каза той.

Представителят на Хърватия Baby Lasagna (истинско име Марко Пуришич, на 28 години) тази седмица изпревари Швейцария като фаворит на букмейкърите с песента Rim Tim Tagi Dim.

Песенният конкурс, който се провежда от 1956 г., все повече залага на включването и приемането на представителите на ЛГБТ+ общността. Това е темата в песента на швейцарския рапър Немо, на 24 г., който се представя с The Code - песен за пътя към себеоткриването на небинарен млад човек.

Украйна, която спечели конкурса преди две години, месеци след нахлуването на руските сили, тази година се представя от дуета Альона Альона, на 28 г., и Джери Хейл, 32 г. с песента Teresa & Maria - поп песен, вдъхновена от фолклора, със силен денс и рап бийт. Победителят обикновено е домакин на конкурса на следващата година, но миналата година "Евровизия" се проведе във Великобритания заради войната в Украйна.

Друг водещ участник е Йост Клайн, на 26 г., от Нидерландия, с песента Europapa. Клайн, който е загубил родителите си като дете, каза, че песента е за сирак, който обикаля Европа в опит да открие себе си, защото баща му го научил да вярва в Европа без граници.

В надпреварата е и 23-годишната Анджелина Манго от Италия с песента La Noia. Швеция също се смята за претендент за ново отличие, представена от норвежките близнаци Варкус и Мартинус Гунарсен и песента им Unforgettable.

Еден Голан на 20 години представя четирикратния победител Израел и също е сред топ 10 според букмейкърите. Песента й Hurricane бе третото предложение от страна на Израел, след като организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия отхвърлиха текстовете на първите две песни като политически ангажирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови