Лингвистичен анализ на политическите мантри

Николай Фенерски 13 април 2013 в 16:39 9649 20

 Николай Фенерски
Николай Фенерски

 

Николай Фенерски,

Severozapad.org

И вече излетехме, драги зрителе. Куневица с дечица пуща балончета и поднася цвекета на некакъв паметник - направо щех да се разплача. Зад неги стои Зеленогорски със счупена рЪка и дзепа като пребозал, тоа от политическите номади ли беше... Костов па вика предотвратяваме злоупотребите на монополите - ръкоплещения, намалеваме кае бюрократичните пречки с 90 на 100 - ръкоплещения... И команчите и те са се заласнале да обещават майкя си и баща си... И си верват бе, верват си. Какви са тия, извънземни ли са? И ръсат простотия след простотия, все едно ние сме дебили - обидно е некак си така. Думите им ме нараняват. По-мръсни са от пцувни.

А некаква кака се изреза под предходния пустиняшки преглед туке - некои думи звучали кае ужасно. Я не знам езикът да може да бъде ужасен. Сам по себе си езикът е материал, можеш да ползваш една дума и за обида, и за ругатня. Ние у Северозапада това много добре го знаем. Нюансите на думата „пустиняк“ са десетки, да не речем стотици. Думите са невинни. Ужасни са некои индивиди, техната психика е плашеща, но езикът сам по себе си е неутрален. И най-големата пцувня е неутрална. Думичките не носят в себе си нищо повече от лексикално значение. Пичка например означава вагина, женски полов орган, лексема от разговорната стилистика. Пичка ти лелина вече е уточнение за чий орган става дума. Но също като израз не е емоционално оцветен. Виж, когато го изстрелвам срещу телевизора, докато там ми се чеплези некой от тия престъпници, да речем антипатичният социалистически Плъшок, тогава вече изразът се пълни с доста ядрена енергия и в този случай на префинените уши наистина може да им се стори, че е ужасен. Как ги запазихте толкова префинени тия ушенца в идиотската ни интонационна и медийна среда?

Възмущава се, значи госпожата, и с право. За нея има ужасни думи - все едно самите думи са виновни. Чудим се що не се възмущават така от престъпната терминология на прехода...

В началото беше словосъчетанието „правова държава“. Днеска виждаме, че държава изобщо не е в наличност, да не приказваме за правова. А какво значи „правова“ бе дееба? Където има закони, предполагам, и където тези закони се спазват ли? А сега малко се поогледайте. Поослушайте се какви ги говорят хората долу в ниското. Или ако живеете в саксия, да ви разкажем язе една-две схемички, които съм видел - схемичката с връщаньето на книжката за провинили се шофьори примерно. Всеки от употребилите алкохол с отнета книжка требва да се яви след изтичане на наказанието на психотест в областната психолаборатория. И дръжи изпит, който може да вземе само по един единствен начин. Самият изпитващ там не му взима паричките, той е служител в държавна институция и не смее. Рекетът става на границата между учреждението и некоя частна фирма - във Враца единият от „дистрибуторите“, водещ преговорите и прибиращ рушвета, е шефът на една автошкола. Казва му, че ако иска да си вземе книжката, требва да скочи от 400 лева, без касова бележка и без фактура. Кеш, на ръка или в брой - по избор. Болен се оножда на легло. Повечето хорица ги дават кинтите без възражения. На един мой шантав приятел обаче му налепиха микрофони ченгетата от икономическа полиция, дадоха му белезани пари, записаха със СРС целата постановка, капанът рече „щрак“ и човекът свидетелства пред съдия... До ден днешен след около година и половина шефът на автошколата си работи същото и схемата си е все толкова жизнена, расте и дебелее, бандюгата врачанска мерцедес нов кара. В правовата ни държава.

Ами схемите на нотариуси, кметове, дедесари - ние сме територията на схемите. Фолклорът противопоставя на тия официални нецензурни изрази свои такива и срещу „правова държава“ днес имаме „схемаджия“, отнасащо се за некой незнайно как нагушил се за отрицателно време човечец.

После знаете ли кой израз ни наложиха идиотите? Масова преебватизация - нас масите масово ни преонодаха, а приватизацията си я направиха те помежду си. И сега същите приватизатори, схемаджии и криваци отново се нареждат по телевизора и отново ни застрелват със странни думи. Не съм виждал по-голем абсурд, честно.

Друга свещена мантра на прехода е интегриране на орките и мангустите, а близка до тези двете е мантрата толерантност. Процесът е същият като в горепосочените изрази, говори се точно обратното на това, което после се прави - ония от блок 20 у Сливен продължават да си живеат неинтегрирани и пропаднали, мангалските и шорошоидните непеота бачкат точно в обратната посока на интегрирането и в резултат се получава изчерпване на нашето тръпение, наричано кой знае защо толерантност и засилване на агресията на самите орки, които никога не са знаяли значението на купешките думи. И оняденка М. Райков продължава да дъвче същата дъвка, искам, вика, работа и образование за ромите... Ми искай си, да не сме те запреле. А Цукърбърг иска образование за умните ни младежи. И ще им го осигури. Ама там при тех. Къде е разликата между образованието за орките и образованието за талантливите ни деца? Пръвите ще се научат да не крадат жица, която може да ги опръжи, а вторите ще създават национално богатство. Днешната икономика, вика шефът на фейсклефук, се основава на знанието и идеите - ресурси, които не се изчерпват. Мъка, мъка... А Райков говори за кризи на доверието.

Давайте още фрази насам... Я се сещам и за словосъчетанието чужди инвеститори - в превод на съвременен книжовен български език има неколко значения - неоколонизатори, грабители, обирджии. Спомнете си националната ни авиокомпания и Гад Зееви, спомнете си мародерите от ЧЕЗ, ЕВН и така нататика. На тех им помагат срещу комисион нашите предатели - жалко, че и Сидеров ползва същата терминология, но думите са си думи, както вече рекохме в началото, та е важен смисълът им. А по смисъл предателите са си предатели. Его е, и оняденка Плевнята пак приказва, че сме били развалили кефа на инвеститорите, като не им подаряваме по-бързо и по-безвъзмездно земята си. По приказките ще ги познаете.

Тия приказки фалшиви като сиренето и салама. Всички наши възприятия вече се научиха да възприемат ерзаца, сурогата - квазисиренето, псевдомесото, изкуствения въздух, изкуствените думички безкритично. При нас нема Слово, при нас има логорея и дресираща риторика.

Помните ли абревиатурите ВИС и СИК - мислите ли, че създателите на тези абревиатури днес не са активни политици пред или зад кулисите? Групировките бидоха внедрени за страх и подчинение. Същата цел до ден днешен имат прекорите на гангстерите - що така ги тиражират, мислите, що не е Иван Стоянов, ами е Крокодила, Тупана, Крушата, Брендо, Баретата и прочие митологеми? Щото си имат предназначение митологемите, затова. Вие доле у ниското четете книжки и вестници за тех, вълнувайте се от стрелбите по тех, така вниманието ви е ангажирано с нещо различно от важното. Направете си един експеримент само - пребройте прекорите в който и да е вестник.

Един белослатинченин беше преди години барабанист на братя Аргирови. И като го ядосвали близнаците, той им викал „Вашата мама еднаква“. Таа те пцувня може да се ползва и по адрес на телевизорните герои от предизборната кампания. Еднакви са, еднакво плоски, еднакво самонадеяни, еднакво късогледи. Ми да вземеме да се куртолисаме от таа сган доуна и на 12 май да назначиме като наши слуги различни персонажи, нови, кво ше речете по въпроса?

Абе, що така властта действа на лицевата мускулатура, мимиката и изражението? Разлагащо и гравитационно некак си, подпухващо дори бих рекъл. Вчера ги избраха за служебни министри, днеска вече са с деформирани черти... И пак същият Марин Р. вика, че темата за досиетата била чалгата на прехода. И е прав, съгласявам се. В чалгата се говори за лъжи и нещастна любов на ниско ниво, в операта се говори за лъжи и нещастна любов на високо ниво, едното е ниска култура, другото е висока култура. Но темата си остава. Темата за лъжите и нещастната любов на нашия преход след контролираното унищожаване на досиетата и двайсетгодишна гавра да ни подават на час по лъжичка от безопасната истина относно досиетата е действително чалгаризирана. Което не означава, че на високо ниво, некъде измежду посланическите кръгове не е имало доноси, агенти и мръсно ченгеджийство, от най-мръсното, дето убива и праща по лагерите. От личен опит съм се убедил, че може да знаеш свободно 6 езика и да си учил в не знам си кой университет, но пак да си бъдеш оформен и автентичен боклук. Марине, за тебе става навъпрос.

Всички по веригата искат над 25 процента поскъпване на електричеството, съобщава днеска в новините битивито. На ви протести. Или искаме още протести? Тая новина сега кой предизборен щаб ги произведе? Не че се съмняваме, че нема да поскъпне. Ще поскъпне при всека една власт, гаранция. Колонизаторите са окупирали територията. Просто схемаджиите и комисионерите ще се опитват предизборно със всекакви трикове да ни подкарат към правилни действия в кошарата. А Светльо Витков вика подай лопатата. За да ги изребрим или за да ги изринем на буньището?

А у забавната част на прегледа ше си приказваме за боски. Най-напреде Путин отишел у Хановер и тама некакви девойки се съблекле по въторе и тръгнале къде него. На кожата на едната отзаде се види надпис „Иди на хуй, Путин“, а самият руски президентин ги дзепа с възхищение. Рекоме боски, ма всъшност става дума за цацарки, щото боската е понятие от друг мащаб. И къде са ръгнале да плашат с тия непораснале атрибути? Да си беха намериле баре неко зафатна колежка по-сасвета, да има кво да покаже. Как се лъжат, дорде са млади, че с такива протести нещо се постига... Втората босчеста глупост от днеска идва от Щатите. „Вале, Вале, Ваалее, ще замина за Щатите, няма да мисля аз вече за теб“ И в най-великата страна на света измислиле нова мода - кърмачките си пращат от коластрата две лъжици на една фирма и им ги връщат във вид на смола, вградена в бижута. Ми да пробват и с други секрети, що само с млЕко?

А епонците ни любими и те са се проявиле, та си еша немат. И си не играат с некви боски, ми направо свлачат гащите. Последният писък на изгъзиците сред малките жълти създания бил момичетата да си турат бикините не на дупарите, а на главите. Гъз глава затрива искат да речът те, ма по-образно. Или просто се маскирват на гъзове, като по тоа начин намекват, че светът е нагоре с гъзъ, а човешките части си разменят местата. Ка ще да е.

Днеска малко посмекчихме рапаньето, приятеле и комшии, ма тва беше временно явленее, обещавам от следващиа път никво жаленье!

-----------------------

Николай Фенерски е автор на идеята и каузата Резерват Северозапад, която първоначално тръгва като носталгичен сайт-речник на северозападните думи, изрази и дълбокомъдри сентенции през 2002 г. Постепенно около идеята се събират хора, милеещи за Северозапада, сайтът се разраства, създава се форум и сдружение със същото име. През 2012 г. се появява документалният филм “Резерват Северозапад” с автор, продуцент и сценарист Николай Фенерски, режисьор по монтажа Пламен Николов и оператор Георги Маринов.

Фенерски е инициатор и редактор и на алманаха за култура на областите Видин, Монтана и Враца “Резерват Северозапад”. Той публикува проза и публицистика от края на деветдесетте години. През 2009 г. излиза първата му книга сборник с разкази “Апокалипсисът е дело лично”, а в края на 20120-а – и втората, роман в разкази със заглавие “Не казвай на майка си”. И в двете книги има текстове, свързани по някакъв начин с мястото, където авторът израства – Северозападна България.

Николай Фенерски вече е един от авторите на OFFNews. Всяка седмица той публикуваме седмичните му обзори на събитията, пречупени през странния поглед и уникалния език на това особено кътче на България, което Радичков наричаше Прекрасния Северозапад. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика