И в следващия парламент наследниците на Рачко Пръдлето и Данко Хаирсъзина ще са повече

Евгений Дайнов 27 март 2024 в 13:27 11423 14

Дайнов
Проф. Евгений Дайнов.

За Аристотел и правенето, и анализирането на политиката са разположени в сферата на практическото, а не – на теоретичното знание. Затова прекалено младите хора не могат да се занимават нито с едното, нито с другото: нямат необходимия собствен практически опит в реалността.

Позволявам си да добавя: освен собствен практически опит е необходимо човек да знае важни неща за самата реалност, в която разполага своите усилия. Ако не знае тези неща, то неговите усилия могат да се разбият в някое неподозирано препятствие.

Казвам това на фона на масовото мутиране на медийното политическо говорене (на политици, анализатори и други капацитети) в грозна и неприлична пропаганда. Това се случи някак внезапно, в последните седмици и обслужва, разбира се, разбойническите формации от типа на ГЕРБ, ДПС, ИТН и подобни, както и – разбира се – руснаците.

Ефектът върху публиката и върху добросъвестните, занимаващи се с политика граждани, е на ослепление – на забулване на реалността под мъглата на лъжата и манипулацията. Отдолу обаче остават обективните характеристики на нашата реалност, които няма да изчезнат дори когато тази мъгла се вдигне. Напротив – точно тогава ще се оголят с цялата си твърдост на скали, върху които може да катастрофира всеки зле навигиран политически кораб.

Най-важната такава твърда характеристика, която трябва да се има предвид в идните месеци, е следната: от момента на своето Освобождение мнозинството от българския народ никога, нито за една секунда не е желал да живее по правилата на европейската цивилизация.

Винаги, от 1879 година насам българите, които са дърпали към Европа, са били малцинство. Понякога това малцинство е пренебрежимо малобройно – като например през 2017 година, когато парламентарните избори не вкараха в българския парламент нито един представител на европейското начало. В други случаи това малцинство набъбва, макар да остава малцинство. Тогава, при благоприятни външни и вътрешни условия, се появява възможността това модерно малцинство да придърпа инертното, ориенталско по своята природа мнозинство на известно разстояние по пътя към Европа.

Тези моменти са, в нашата история, изключителна рядкост. Те са изключение, а не – правило. После това малцинство бива заринато под ориенталската маса, която спира да се движи към Европа и обръща курса обратно към ориенталщината.

Правителствата на Кирил Петков и на Николай Денков бяха (както правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов) такива изключения. Набъбналото за пореден път про-европейско малцинство успя, въпреки чудовищната, всекидневна съпротива, да придърпа ориенталското мнозинство, ритащо и скимтящо, по-близо до европейската цивилизация.

В момента виждаме неминуемата реакция: мнозинството намери политическите механизми да прекрати това движение и да подготви връщането към ориенталщината.

Кое е онова нещо в европейската цивилизация, което плаши мнозинството българи в последните 145 години? Плаши го нещото, заложено в самия фундамент на тази цивилизация: програмата за постигане на независим живот. Независимият живот, ограден и отбраняван от закона, дава възможност за развитие, постигане, култивиране, спокойствие, достойнство, признание и гордост.

В рамките на ориенталската култура, обаче, перспективата за независим живот предизвиква екзистенциален ужас. Причината е, че за да водиш такъв живот, първо трябва да се изправиш и да застанеш с вдигната глава на собствените си два крака. А това те прави видим и уязвим, а щом си вече независим – нямаш някой господар, който да те пази от върлуващите по високото вихри. Това без-господарско живеене е именно перспективата, която ужасява масовия българин. Следвайки дихотомията в парчето на Васко Кръпката „Ден след ден”, масовият българин иска да пълзи като храст, а не – да стои изправен като дърво.

Това няма да се промени скоро, тъй като поддържането на идеологията „по-добре храст, отколкото дърво” е основната задача на цялата образователна система, на 90 на сто от политиците, анализаторите и медиите.

На задаващите се избори представителите на европейското начало отново няма да получат мнозинство. Народът пак няма да им даде категоричен мандат да изпълнят програмата на Васил Левски: „да бъдем равни с другите европейски народи”. Напротив, българите отново ще излъчат мнозинство от депутати, носители на ориенталщината – следовници на Рачко Пръдлето (предателя на Бойчо Огнянов) и на неговия девиз „челяк защо живей? За една чест и за едно красно име...”

Задачата да формират европейско мнозинство остава за децата на сегашните ПП-ДБ. А те, сегашните, ще трябва да напрегнат мишци, за да са поне значимо малцинство в Народното събрание. Нищо, че там мнозинството отново ще бъде съставено от наследници на Рачко Пръдлето, поп Кръстьо, Дочоолу, Гочоолу, Данко Хаирсъзина, Кириак Стефчов и други герои, вместващи се във Вазовото: „Тоя мръсен червяк, тоя низък роб, тоз позор за Бога... / Тоз човек безстиден със ниско чело, пратен на земята не се знай защо...”

Това е положението и несъобразяването с него може да доведе единствено до корабокрушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

17

alcom4

04.04 2024 в 23:36

Не бива да забравяме,че 45.години бяхме пряко подчинени на Москва.Всеки окупатор "отглежда"верноподаници ,хора с робско съзнание,култивира страх у народонаселението ;който води до предателство в различни направления.Освен това "отглеждат"свои хора сред местните и им дават ограничена власт ,че да поддържат потисничеството.Днес берем "плодовете"от...предишните времена.Доброто и прогресивното идват бавно.Само лошото иде бързо и никога не е само. Демокрация и либерално мислене се градят трудно и бавно.

12315

16

denislav

04.04 2024 в 23:02

Люгер Химарс
27.03 2024 в 17:3

..каза наследникът на комунистическата номенклатура...

Айде стига вече с тая плоча, че взе да става прозрачна от изтъркване.
Ако ще да е наследник на марсианци, Дайнов казва неща, които са 100% верни.
"Да не става нищо, че да не стане нещо" е основното верую на биомасата която пъпли по нашите земи.
За дълбоко съжаление.

22548

15

dolivo

28.03 2024 в 07:57

Туй с умирането за кауза, като децата си и родината си, са сакрални лични решения.

Като дойде момента, ще реши всеки пред собствената си съвест.

Не е необходимо да се афишира, защото едно говориш, и като те стегне страха друго ще направиш.

По-добре си работете по това дали думите ви да сходни с делата ви.


И накрая в тъмната стаичка на вота, да не теглите една майна, и изповядате друго, в разрез какво сте афиширали.

То ще ви се върне, всеки си носи кръста.

12021

14

bls

28.03 2024 в 07:47

aledim - Да умра за България? Да не съм луд. Аз си плащам да живея тука, а освен това да умирам? За кой да умирам? Стане ли напечено - децата, жената, колата - изчезвам с 200. Кво ми е дала тая територия че да умирам за кво - за да осигуря управлението на банда крадци и лъжци? Айде холан. Платил съм си за всичко което ми "дава" България. Даже доплащам. За покрива над главата, за здраве, за образование, за вода, за въздух за храна. С Какво е заслужила тая територия да умирам за да запазя едно статукво? С НИЩО

12025

13

aledim

27.03 2024 в 20:00

Дали си чист или нечист българин няма никакво значение. Същественият въпрос е: готов ли си да умреш за България в защита на българския народ - да или не! Всичко друго е ала-бала.
Аз съм готов стане ли напечено да се хвърля за страната си. И въпреки това изпитвам горчив срам от моя народ. Събудете се бе, хора! Не виждате ли "кой ви в таз робска люлка люлее?"

12021

12

bls

27.03 2024 в 18:30

Аз като чист българин днес след поредните изцепки на христо иванов взех категоричното решение, че на тия избори ще гласувам за ДПС. За пръв път през живота си ще пусна вот за ДПС но ще го направя с чисто сърце и ясно съзнание - тия може да са ОПГ но поне са системни и организирани. Там се знае, там има правила и ако се спазват - нещата се случват. ПП и ДБ са абсолютни дилетанти, аматьори и не на последно място - пословични лъжци, които не изпълняват дадената дума, което според христо иванов днес в лице в лице било щото - хора сме, понякога сме емоционални. Емоциите мойто момче - вкъщи. Като се изтъпаниш по национална телевизия в качеството ти на зам председател и кажеш нещо, тва нещо има значение. Затова на тия избори - с ДПС за сефте. Няма герболя, няма комунисти, няма юпита - е там, с дпс. Най-хубавите пътища съм видял в родопите, най-поддържаните села съм видял в родопите. Що - щото слушат. Тва е положението.

-1600

10

Люгер Химарс

27.03 2024 в 17:33

...каза наследникът на комунистическата номенклатура...

2000

9

Райчо

27.03 2024 в 17:03

Жалко наистина! Отчаян съм за пореден път от собствения си народ и почти не виждам шанс. Нискочелите у нас се оказаха толкоз много!

2073

8

Johnny B Goode

27.03 2024 в 16:45

Когато ти казват истината и от това те боли, няма смисъл да стреляш по вестоносеца.
 
X

Да помогнем на украинските деца!