Тома Белев: ГЕРБ и ДПС искат да оглозгат докрай българската природа (видео)

Защо Зелените напуснаха коалицията с ПП-ДБ? Тома Белев пред Искра Ангелова - само в подкаста на OFFNews

Искра Ангелова 19 април 2024 в 21:14 5429 7

Огромни по мащаб проекти ще минават само с мълчаливо съгласие, без никаква оценка от компетентния орган по околна среда. Това предвиждат поправки в два закона.

Също така големи имоти като тези на Марица Изток и БДЖ ще се продават на безценица - не по пазарна, а по данъчна оценка, без търг и обществена поръчка.

Какво още крие Законът за насърчаване на инвестициите, който от своя страна променя Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територията.

Защо зеленитe протестират пред парламента?

Председателят на Зелено движение Тома Белев отговаря на тези въпроси пред Искра Ангелова в подкаста на OFFNews.

Докато траеше разговорът депутатите без дискусия приеха скандалните изменения, с кворум, осигурен от БСП, които веднага след това напуснаха залата.

Mалко предистория:

Зелено движение алармира по-рано през деня, че днес в извънредно заседание депутатите ще разгледат на второ четене "скандалните промени, осакатяващи процедурата за Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС)".

"Поправките минаха по бързата писта в последните дни на този парламент, като бяха приети в ресорната комисия с процедурни хватки при липса на кворум.

Под благовидния предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по своя мащаб проекти с мълчаливо съгласие - тоест, само с изтичане на някакъв срок и без никаква оценка от компетентния орган по околна среда. А ако срокът досега е бил 3 или 7 дни, сега ще бъде колко? Ден и половина? Т.е. доклад от 5000 страници за екологична целесъобразност ще бъде разгледан и оценен за ден и половина? Това е абсурд," каза Тома Белев в студиото на OFFNews.

Това противоречи драстично на правото на Европейския съюз, което задължава органите по околна среда на страните-членки да извършат обоснована преценка дали има въздействие върху околната среда, смятат Зелените.

"ГЕРБ и ДПС също така предлагат отново отмяна на втората съдебна инстанция за най-сложните проекти. По този начин се намаляват драстично гаранциите за правосъдие, което може да доведе до огромни поражения за природата и здравето на гражданите.

И още:

Тома Белев говори подробно и по другата гореща тема - защо Зелено движение взе решение партията да излезе от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни в различен формат.

За действащата демокрация, овластяването на гражданите, бавния преход и нарастващата апатия сред избирателите; за малките ежедневни (спечелени и загубени) битки, за Витоша, отсечените дървета и завладяната България, за бъдещето на страната ни в ЕС и НАТО, както и за пълна подкрепа на Украйна - вижте целия разговор във видеото на YouTube канала на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

7

Stoyancho

22.04 2024 в 11:43

Те достатъчно добре се справиха с Витоша...

11982

6

leomesi

22.04 2024 в 10:20

Винаги някой друг ви е виновен на вас

22548

5

dolivo

20.04 2024 в 10:36

Окастри корупцията вместо да я храниш повече за просперитет на всички, г-н bls

В голяма грешка си

12021

4

bls

19.04 2024 в 23:46

Anton, тва е станало по време когато тома и компания са на власт.. Тия дъбови горички какво променят? Измираме като население, земя пустее навсякъде. Един къпсела и скоро градчета от урбанизирали пак ще станат деурбанизирани щото просто няма хора в тях. Дъбовите горички ще има и какво ли още не ама хора няма да има.

75

3

230 млрд баксов

19.04 2024 в 23:17

кога е протеста?

12035

2

Anton Donchev

19.04 2024 в 22:35

bls, нямам идея дали си Гочоолу или Дочоолу, но напоследък, при строгите правила на общинка земя се построиха брутални безумия. ФЕЦ Верила край Крайници на Гинка Върбакова, с кой знае какви евразийски капитали, тези дни подравниха с булдозери голяма част от дъбовите горички и пасищата, които свързваха склоновете на Стара планина с Казанлъшкото поле. Земи, които никога досега не са били урбанизирани и експлоатирани по такъв начин. Няколко пачки тук, джипка там, изгладнелите общинари кълват и дават за без пари огромни територии. Вече няма кой да им се опъне - по места е останала безгласна рая.
В същото време разните увредени територии около Марица-изток, КЦМ ,Кремиковци пустеят или още по-лошо - засяват се с пшеница и се торят с утайки от пречиствателните стаиции, а после продуктът ядете вие, без да ви кажат.

12021

1

bls

19.04 2024 в 21:32

Кви проекти минават бе алакоолу. Една ..ибана магистрала не строят заради 5 костенурки цяла Северна България е 50 години икономически назад.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки