Инвеститорът на частната детска болница се отказа, ще смени името ѝ

OFFNews 01 май 2024 в 19:03 8793 1

Снимка cardiacinstitute.bg

Решението на правителството от 30 април за създаването на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно. Нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница", заявиха в сряда вечерта от Търговска Лига АД.

"Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл" - пише в позицията.

"Напомняме на цялата българска общественост, че в България има висока обща и рекордно висока детска смъртност, и инвестициите в здравеопазването са решаващи за излизането от демографската криза и оцеляването на нацията. Категорично и ясно потвърждаваме нашата безрезервна подкрепа за изграждането на истинска национална държавна детска болница и че създаването на модерна многопрофилна болница в София, без педиатрично отделение, не променя тази наша принципна позиция" - заявяват още от Търговска Лига АД.

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.

"Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста" - съобщават от правителствения пресцентър.

Във вторник Министерският съвет одобри създаването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София. Инвеститорът е „Търговска лига - Глобален аптечен център“ АД.

"Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност" - заяви днес президентът.

От ПП-ДБ обявиха, че "ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен".

Фондация „Даная“ съобщи, че "ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“ преди завършването на бъдещата национална детска болница".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

01.05 2024 в 21:18

Има наглост, чувство за безнаказаност и липса на отговорност. На следващото ниво няма нюанси - остава само диктатура.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews