Ремонтират някогашните барутни погреби на Варна с пари от САЩ?

Нели Александрова 26 април 2024 в 17:09 2582 0

погреби
Барутните погреби във Варна.

Някогашните барутни погреби на Варна, които бяха превърнати в пространство за култура ReBonkers, се класираха във втория етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгради с културно значение. Това е единственият български обект в програмата през тази година.

През 2022 г. чрез същата програма беше възстановена царската тракийска гробница край село Свещари.

ReBonkers се управлява от Сдружението с нестопанска цел „Таляна", което е и ползвател на имота от октомври 2023 г.

Някогашните барутни погреби – част от отбранителните съоръжения на някогашната Варненска крепост, разрушена след 1878 г., са публична държавна собственост и представляват защитено съоръжение с площ от 166 кв.м.

Тъй като става дума за консервационни дейности, проектът, който ще бъде финансиран с пари по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгради с културно значение, не се изисква строително разрешение, посочва Калина Жечева, председател на УС на СНЦ „Таляна".

Община Варна в лицето на кмета Благомир Коцев вече е дала съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервация на пространството за култура ReBonkers, което се помещава в бившите барутни погреби на Варна.

За Варна е от изключителна значимост фактът, че предложението на сдружение „Таляна" за консервация на съоръжението е преминало през първия етап на селекция от Фонда за опазване на културата на посланика на САЩ, коментира Коцев.

Световната програма на САЩ за консервация на културни обекти, наречен "Фонд за опазване на културата на посланика на САЩ" предвижда 100% покритие на разходите за консервация и гостуване на американски артисти във Варна.

Тепърва предстои да стане ясно дали проектът на ReBonkers ще бъде финансиран, посочват от СНЦ „Таляна"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков