Борисов: Бой по корупцията, за да сме на първа скорост в ЕС

"Не е важно какво пише в Бялата книга на ЕС, хората си пишат. Важно е да няма скорости и кохезията да не отпадне"

Антония Чорева 14 юли 2017 в 13:24 7880 4

Парламентът прие периодично вицепремиерът Екатерина Захариева да представя пред депутатите от външната комисия анализ на дебата за Бялата книга за бъдещето на Европейския съюз, предложен от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.

В Народното събрание, за да участва в дебата по темата за бъдещето на Европейския съюз, беше и премиерът Бойко Борисов. След изказвания на няколко депутати от левицата той взе думата и побърза да скастри БСП, че задават грешен тон по време на обсъждането на бъдещето на Европа, като казват, че благодарение на тях е приета програмата за председателството.  "Като кажете така, тонът става друг", каза ядосано Борисов.

След това премиерът започна да анализира Бялата книга на ЕС, в която са записани петте сценария за бъдещето на ЕС.

"Бялата книга няма никакъв реален ефект върху нас. Кохезията е жизненоважна за нас. Да си хабим времето какво пише в Бялата книга и кой вариант днес не е важно, нито един от тези варианти няма да стане. Хората си пишат, има Бели книги за едно или друго. Не знам дали и ние не писахме Бяла книга в един от предишните мандати. Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да влезем в чакалнята - да си направим реформите, бой по корупцията, свързаността на районите и тогава ще сме на първа скорост. Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Бихме ли спрели заради Македония, Черна гора и Босна, и да кажем, че докато не стигнат до нас, България ще стои на това ниво и ще чака. Няма да го направим. Казваме им правете бързо реформи, да ни достигнете, ще ви помагаме, но не ни забавяйте нас“, каза Бойко Борисов.

Премиерът се включи и след изказването на депутата от БСП Елена Йончева, която поговори за ЕС, а след това и за мигрантите и натиска на границата. "Натиск по границата няма", каза Борисов и продължи да отговаря на социалистите: "И да си изцедим времето вие ще викате: „Благодарение на нас се съмва”, а ние ще се опитаме да кажем, че благодарение на вас не се съмва и няма да има смисъл”. 

След това пак започна да анализира темата Европейски съюз. "Брекзит ще бъде тежък процес. Истината за тази Бяла книга е, че има две неща - едното е да не допуснем в Европа да има скорости в Европа и кохезията да не отпадне".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

3

senester

14.07 2017 в 15:35

Бочко,че то корупцията вие си я захранвате и генерирате основно. Но си прав, никой не ни е виновен,ако изоставаме. И не е редно да искаме другите да ни настигат,защото това означава и те да намалят скоростта си на растеж. А относно това,какви глупости сте творили по време на предишните ви управления, пак си прав. Няма как да си спомняш,то за това се иска определено оборудване. И кохезията не е хубаво да отпада,че как се краде без нея и трудно се купуват сетне и избори... Лоша работа

12182

1

sawall

14.07 2017 в 15:01

Смяяях, събрали се БСП и ГЕРБ и ще бият корупцията. Щеше да е наистина смешно ако не беше тъжно как тези забутаняци (и не само от ГЕРБ и БСП) се мислят за важни и велики.

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews