Депутатите набързо приеха скандалните промени в Закона за околната среда

OFFNews 19 април 2024 в 21:23 4145 1

парламент

Снимка БТА

Депутатите набързо приеха промени в Закона за опазване на околната среда, които променят срокове, свързани със съдебното производство. Освен това се дава възможност за продажба на имоти на държавни предприятия на безценица.

Всичко това стана факт чрез преходните и заключителни разпоредби на изменения в Закона за насърчаване на инвестициите, гласувани на второ четене. С него се дава възможност за съкращаване на сроковете за административно обслужване на инвестиционни проекти с национално или регионално значение.

Според приетите текстове при реализация на такива проекти и инвестиционни предложения, които са определени като обекти с национално значение с акт на Министерския съвет и са обекти със стратегическа важност, сроковете се съкращават наполовина.

Депутатите от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) възразиха срещу допустимостта на разглежданата точка и предложиха нейното отпадане. Предложението им беше отхвърлено с 96 гласа "за", 95 – "против", и девет "въздържал се". Последваха серия от процедури по начина на водене. От "Възраждане" обвиниха ПП-ДБ, че половината им депутати ги няма и са на среща в Благоевград.

Михал Камбарев от ПП-ДБ коментира, че гледането на тази точка е нелегитимно, защото комисията е заседавала при липсата на кворум. Хамид Хамид от ДПС отговори, че заседанието е легитимно, защото има 12 подписа на народни представители.

Татяна Султанова от ПП-ДБ напомни, че през преходни и заключителни разпоредби се правят промени в Закона за опазване на околната среда. Даниела Божинова коментира, че се променят срокове, свързани със съдебното производство, правят се значими изменения, свързани с оценката на въздействието върху околната среда. И нарече гласуването "деветоюнски преврат" за екологичното законодателство на България и този преврат е устроен от парламентаристи с дълъг стаж.

Станислав Анастасов от ДПС защити предлаганите изменения, като подчерта, че такива са приети и в съседни държави, които много по-успешно реализират средствата от еврофондовете и изграждат необходимата инфраструктура.

Какви са последиците от промените в Закона за околната среда вижте в подкаста на OFFNews - интервю с Тома Белев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки