Георги Първанов: Сега няма никакъв ред, това не е моята политическа епоха

OFFNews 22 април 2024 в 10:33 1825 3

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г., заяви, че няма намерение да се връща в политиката, защото "това не е неговата политическа епоха и сега няма никакъв ред".

"Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка. В активната политика не бих се върнал. Това не е моята политическа епоха. Тези политически средства, които виждаме, не са тези, с които по мое време се боравеше. Дори и с Иван Костов, с когото сме имали непримирими отношения в политиката, отношенията ни бяха легитимни. Както се казва в казармата – той биеше опозицията по устав. Сега няма никакъв ред, така че без мен", каза в предаването "Тази сутрин" по бТВ Георги Първанов.

Той отбеляза, че е в контакт  с колегите си, като това е неговата активна позиция – да помага, доколкото можа, на левицата, към която принадлежи.

"Навършиха се десет години, откакто ме изключиха от БСП. "Алтернатива за българско възраждане" (партия АБВ, създадена от Първанов след напускането му на БСП – б.р), участва като част от коалиция "Левицата", заедно с "Движение 21", "Социалдемократи", "Земеделци" – добър кръг от леви формации. Това е част от цялото ляво. Винаги съм искал, а навремето и го постигнахме, да имаме една широка лява коалиция, която да бъде алтернатива", каза бившият президент.

Той коментира и сагата с външния министър. Според Първанов борбата за Министерството на външните работи е започнала още преди разпадането на коалицията и сигурно сегашните партии искат да имат един лост повече да се докарат пред своите западни партньори или може би искат да заличат някаква следа.

Първанов посочи, че няма обяснение защо премиер иска да е и външен министър.

"Димитър Главчев, при цялото ми уважение към него, защото сме били опоненти в политиката, не е готвен за такава длъжност. Аз не бих могъл да бъде външен министър и си го казвам. Той сигурно има друга амбиция. Назначеният служебен външен министър Стефан Димитров е един много добър професионалист. Познавам него и една плеяда български дипломати, които изнесоха преговорите с Европейския съюз и НАТО. Отношението към него е меко казано обидно", смята Георги Първанов.

По думите му премиер да бъде и министър на външните работи би показало дефицит на дипломатически кадри, което със сигурност не вярно.

"Това не е теза, която можем да приемем. Премиерът Димитър Главчев не може да намери решение в сложната ситуация, в която се намира в отношенията си с партиите от сглобката и в отношенията си с президента. Не искам да се поставям на мястото на който и да е служебен премиер след промените в Конституцията", каза президентът.

Според него тепърва ще се виждат какви ще са резултатите от промените в основния закон и припомни, че се чака решение на Конституционния съд.

"Подозирам, че решението на КС няма да бъде позитивно и повечето ще бъдат отхвърлени", смята Първанов.

"Аз съм бил президент. За тези два мандата не съм направил опит да формирам нито едно служебно правителство. Моята амбиция не е била да разполагам и с изпълнителната власт. Не искам да коментирам колегата Румен Радев. Трябваше да има корекция, но трябваше това право да бъде оставено на държавния глава, защото Радев ще си отиде, ще дойде друг президент – пак ли трябва да променяме Конституцията?", каза президентът.

Той коментира и коалиционнитре управления и ролята на ДПС. Първанов разказа, че ГЕРБ се е отнасяла по един начин към АБВ в коалицията през 2014 г. по друг начин се отнасяла към патриотичните организации през 2017 година. По трети начин вероятно изглеждат сега.

"Не бих препоръчал на "Левицата" да влезе в коалиция с ГЕРБ, но не може да се зачеркне коалиционното управление при тези резултати, които получаваме на избори. Не беше лесно през 2005 година да събереш на една маса Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това се случи и се случи трайно. Четири години тази коалиция беше бетон", посочи президентът Първанов.

Според него ДПС са сговорчив и предсказуем партньор в управлението.

"Защо трябва да има управление без ДПС? Те са един сговорчив партньор. Аз навремето подадох ръка към ДПС. Водихме диалог и се разбрахме. ДПС са предсказуем партньор в управлението. След това се случиха доста неща. Върху ДПС се стовариха доста съмнения, които някой иска да скрие със скрито контактуване. По-добре нещата да се извадят наяве и да се покажат на хората. Лично аз съм резервиран към санкцията срещу Делян Пеевски по закона "Магнитски". Ако някой е сгрешил и е стъпил накриво, нека българската съдебна власт и прокуратурата да му търси сметка", каза още Георги Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

22.04 2024 в 11:27

"това не е неговата политическа епоха и сега няма никакъв ред" ________________ Ами да, приятелчето ББ му подсгури безметежност - не даваше и косъм да падне от главата на Първанов.



""Защо трябва да има управление без ДПС? Те са един сговорчив партньор. Аз навремето подадох ръка към ДПС. Водихме диалог и се разбрахме. ДПС са предсказуем партньор в управлението." _____________ А те заедно с ББ осигуриха обръчите да вървят гладко, безотказно, тихомълком.

-1650

2

ob1

22.04 2024 в 11:25

То и когато беше президент тоя боклИк пак не беше правилната политическа епоха. Крейсер Аврора е на век и четвърт, горе-долу тогава е епохата на тия кремълски г@золизци.
Помним Големия шлем на агент Гоце, нЕли?

17439

1

мнение от IP

22.04 2024 в 10:54

Ами, не е неговата политическа епоха и слава богу! При Първанов беше безметежно задкулисно корупционно блато. Сега поне някой хвърля камъчета в него.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки