Лиляна Павлова: Между 3 и 5 месеца отнема санирането на блок

OFFNews 07 февруари 2015 в 14:33 23152 7

Между 3 и 5 месеца отнема санирането на блок, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова в Пловдив, където заедно с областния управител Розалин Петков, кмета на града Иван Тотев и кметовете на общините от региона представиха Националната програма за енергийна ефективност. 

Павлова обясни, че ще се създаде организация, за да може всеки да знае кога ще се влиза в имота му. Затова етажната собственост, домоуправителя и строителя трябва да изработят график за достъп до отделните апартаменти. 

Също така собствениците на сградите, включени в програмата за саниране, ще трябва да осигурят място за складиране на материалите, необходими за прилагане на мерките за енергийна ефективност. А дали това място ще бъде в мазето, на тавана, или на стълбището е решение на Сдружението. 

Министър Павлова бе категорична, че държавата не може и няма да купи нови асансьори на всички нови панелни сгради в страната, тъй като това решение би струвало 5 млрд. лв. Това, което обаче може да се направи, е при санирането да се въведат енергоефективни мерки - лампата да изгасва, когато в асансьора няма хора, при повикване да идва само един, а не всички асансьори в блока и електроинсталацията да се подмени с нова. 

С 1,60 лв. се увеличава размерът на данък-сгради на апартамент от 80 кв. след неговото саниране. Това показват изчисленията на данъчния софтуер.  Ако жилището е основно – то данъкът ще е по-нисък, като в такъв случай реалното увеличение е 80 ст., а такса смет – 1,20 лв.

Кметът на Пловдив сподели, че иска да се санират между 800 и 1000 блока в града.  

Националната програма за енергийна ефективност беше одобрена от правителството на 28 януари. Методическите указания и формулярите за кандидатстване са достъпни на страницата на МРРБ и в общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови