Министърът на енергетиката ще трябва да предоговаря споразумението с ''Боташ''

Ружа Райчева 19 април 2024 в 18:17 2354 2

Росен Христов и Владимир Малинов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росен Христов и Владимир Малинов

На извънредно заседание Народното събрание задължи служебния министър на енергетиката Владимир Малинов да предоговори споразумението с турската енергийна компания "Боташ", подписано от служебния кабинет "Донев". 

Преди да стане министър Владимир Малинов беше на поста изпълнителен директор на българския газов оператор "Булгартрансгаз". Той е участник в тристранното споразумение между "Боташ", държавния газов доставчик "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", подписано на 3 януари 2023 г.

Парламентът прие проекторешение, внесено от председателя на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ" Жечо Станков от ГЕРБ. Няколко дни той отказваше да внесе доклада в деловодството под предлог, че вътре има писмо със секретен гриф. В крайна сметка след дълги спорове и почивки докладът беше внесен

В един от докладите, изпратени от "Булгаргаз" към ЕК, пише, че цената в сключения с "Боташ" договор е 2,13 пъти по-висока от реалната. Договореният капацитет за пренос на природен газ надвишава възможното количество, което "Булгаргаз" може да вкарва в турски води, за да бъде регазифициран в турските терминали. 

Разликата между капацитета, който "Булгаргаз" трябва да плаща за 13 години, и обемът, който може да пренесе, е около 500 000 куб. м. Това е 20% от консумацията на природен газ в България.

Според събраната от комисията информация договорът е сключен в полза на турска страна и води до големи загуби за българската икономика. 

По-рано БСП съобщи подробности от договора с "Боташ" и обяви, че ще сезира българската и европейската прокуратура, както и Антикорупционната комисия. Според събраната информация тогавашният министър на енергетиката Росен Христов сключил договора като купувач и го пратил за подпис на "Булгаргаз" по имейл.

Парламентарната трибуна стана предизборна

Вместо да тече по-същество обаче, дебатът в пленарната зала дерайлира в предизборни нападки и се превърна в спор между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за това кой носи отговорност за това договорът да не се разследва до момента. ПП-ДБ обвиняват ГЕРБ, че действат в договорка с президента Румен Радев и го защитават, а ГЕРБ на свой ред се завърнаха към любимата си теза, че ПП-ДБ са се облагодетелствали чрез посредници при преноса на руски газ през страната. 

"Вие една година пазихте руския петрол и заради вас платихме 10 млрд. лв. за руски петрол", обърна се Делян Добрев към бившите си "некоалиционни" партньори от ПП-ДБ. 

Хамид Хамид от ДПС пръв и единствен взе думата от името на парламентарната си група и каза, че те няма да участват в този "пошъл цирк", който се излъчва по националното радио и телевизия.

Независимият депутат Радостин Василев пък установи, че нямало по-голям мотив от споразумението с "Боташ" да се поиска импийчмънт на президента Румен Радев.

"Другата седмица ще ви покажа едни 20 милиона лева как ги е раздала Весела Лечева в спортното министерство, за да разберете как работят хората на президента", закани се той. 

"Не мога да повярвам, че тази мъка свърши", обобщи в края на дебатите председателят на НС Росен Желязков.

Решението бе прието единодушно, като единствено от ДПС гласуваха "против".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

2

jorj

19.04 2024 в 21:09

Това значи!
1/ НС трябва да стартира веднага процедура по импийчмънт на ПРЕДАТЕЛЯ!
2/Министърът на енергетиката подписал договора, да бъде веднага подведен под отговорност от прокуратурата!

22548

1

dolivo

19.04 2024 в 19:00

държавна измяна!

секретни грифове като чуя в счупената лейка България и е ясно, че някой крие рушвета си.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки