НДК да отдаде на Столична община подземните си паркинги с 400 места, предлага Борис Бонев

OFFNews 22 април 2024 в 15:23 1141 0

Снимка Столичен общински съвет

Карта на подземните паркоместа

Няколкостотин паркоместа под НДК стоят неизползваеми, съобщи председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев, който предложи Столична община да започне преговори с ръководството на Националния дворец на културата за отдаването на два от трите подземни паркинга.

Той и колегата му общински съветник Симеон Ставрев обявиха, че има и два наземни паркинга на Центъра за градска мобилност в района, за които са се водили разговори да станат част от платената зона за паркиране и да се ползват от живеещите в района.

Бонев заяви, че паркинги на НДК са с обща площ над 32 500 кв. метра. По думите му първо ще започнат разговори с държавата, за да се установи какво е състоянието на тези "подземни помещения, защото те по документи са паркинги, но не се използват като такива".

"След това ще влезем в преговори с ръководството на НДК за придобиването им, за да бъдат преустроени в действащи паркинги", допълни лидерът на "Спаси София". Общинският съветник каза още, че са "готови да инвестират средства от общинския бюджет", за да бъдат ремонтирани паркингите. 

Според Бонев така ще бъдат осигурени около 400 паркоместа, които да са част от Синята и Зелената зона и да се използват от живеещите в района. 

"Единят подземен гараж е изцяло затворен, а другият се ползва само частично, защото по-голямата му част е отдадена под наем. Считаме за недопустимо построени паркинги да стоят затворени при толкова голяма липса на места за паркиране в центъра. Затова започваме процедурата по прехвърлянето им защото транспортната инфраструктура трябва да служи на града, вместо да пустее", заяви Борис Бонев.

Първият подземен паркинг е зает в голямата си част от частна печатница, която го ползва под наем повече от 20 години. Бонев не уточни кога изтича договорът с нея, както и възможно ли е да бъде прекратен, предаде "Медияпул". 

Останалата част от този паркинг се ползва в момента като служебни места за паркиране. Другият паркинг отдавна бил затворен, обясни още Бонев. 

Стана ясно, че в момента се проектират 15 монтажни паркинга в кварталите, изграждат се два с разширението на метрото в кварталите "Левски Г" и "Младост 1". Ще се довърши и паркингът до метростанция "Сливница".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки