"Нямам право да кажа, че плащахме откупи за българите в Либия и Судан"

OFFNews 08 август 2015 в 11:45 9031 6

Кирчо Киров.

Нито една уважаваща себе си разузнавателна служба не признава, че при освобождаването на пленени граждани се плащат откупи. Нямам право да го кажа и аз.

Това коментира пред Нова телевизия бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, визирайки освобождаването на медиците ни в Либия и на отвлечените през 2011 г. в Судан наши пилоти.

Военният съд осъди Киров на 10 години затвор и конфискация на половината имущество. Съдът взе това решение, позовавайки се на всички доказателства по делото, които са събрани от военните следователи и прокурори в повече от тридесет тома. Военният съд прецени случая като особено тежък и затова наложи на ген. Киров наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.

Според държавното обвинение бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) е присвоил близо 5 млн. лв. Генералът беше изправен пред съда за това, че като шеф на разузнаването за пет години - от 2007 до 2011 г., е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор.

Днес пред Нова телевизия Киров повтори твърдението си, че делото е политическа поръчка.

Поръчителят, по думите му, е заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, а целта била да се удари по кандидатурата на Георги Първанов за лидер на БСП. На тогавашното ръководство на ГЕРБ Първанов не им беше удобен, каза Киров.

Съпругата ми все още работи в Държавната комисия по сигурност на информацията и получава заплата от 1500 лева, защото е директор там, каза още Киров.

Аз действително зная много неща и до днес продължавам да знам, не само за държавата, но и за много хора в тази държава, твърди бившият шеф на разузнаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови