Нова глава в отношенията: София и Скопие подписаха протокола към Договора за добросъседство

OFFNews 17 юли 2022 в 11:52 5080 2

Буяр Османи и Теодора Генчовска

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Буяр Османи и Теодора Генчовска, министри на външните работи на Северна Македония и България

България и Република Северна Македония подписаха днес в София двустранния протокол, част от преговорната рамка за членството на югозападната ни съседка в Европейския съюз.

Той беше подписан в МВнР от външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, ден след като парламентът на Северна Македония прие френското предложение.

"Днешната среща беше изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са пет на брой", каза Теодора Генчовска.

По думите ѝ това, което трябва да се направи оттук насетне, е постигнатите споразумения и договорености да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и за двете държави.

България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на РСМ и Албания, оттук насетне им пожелаваме успех по пътя, който отдавна искат да поемат. С общи усилия и с нашата подкрепа ще стигнат дотам, където гражданите на РСМ най-много искат да стигнат – членство в ЕС, заяви тя.

Външният министър на РСМ Буяр Османи обяви, че разчитат на България да ги подкрепя и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС. Очакваме вашата подкрепа, защото присъединяването ни е в интерес, освен на гражданите на Северна Македония, и на България, допълни Османи.

Второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия се състоя днес в Министерството на външните работи в София. В рамките на срещата беше направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и бяха договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период.

Това е вторият протокол, подписан между двете страни. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 г. в София. От тогава досега комисията не е имала заседания.

Съгласно чл. 12 от Договора съвместната междуправителствена комисия провежда редовни срещи един път годишно с цел преглед на ефективното му прилагане, приемане на мерки за подобряване на двустранното сътрудничество, както и решаване на възникнали по време на изпълнението на Договора въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

2

Ран Босилек

17.07 2022 в 22:44

Киро за това го назнначиха от САЩ, да предаде България, па да си ходи.

-4778

1

137

17.07 2022 в 12:28

Bottomline:Да на македонския език (който е просто пирински диалект на българския) и отказ от историята, която са откраднали. Гаранция Франция,бате...