Още един женски бой се задава в ляво, този път за стола на Иван Таков

OFFNews 19 април 2024 в 14:07 4007 0

Иван Таков

Снимка БГНЕС/архив

Иван Таков

Градският съвет на БСП - София ще си избира нов председател в неделя. Настоящият Иван Таков е с прекратени правомощия и по-устав не може да се кандидатира за поста една година. 

За мястото му ще се състезават представители на двата лагера в партията - хората на лидера Корнелия Нинова срещу тези на опозицията й. 

Разпознаваемите номинирани привърженици на "Позитано" 20 са зам.-шефът на червената парламентарна група Георги Свиленски, депутатът Христо Проданов, Анна Янева - което бе лидер на най-голямата червена структура след Румен Овчаров, после стана зам.-министър на икономиката и отстъпи мястото на "Леге" 10 на Калоян Паргов. 

Фаворит на националното ръководство е Диана Тонова - тя бе кандидат на групата социалистите в Столичния общински съвет 7 пъти, когато обаче колегите й подкрепиха Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС на осмия път, Тонова не участва в гласуването. Именно то доведе до наказанието на Таков и конфликта между останалите общински съветници и централата на "Позитано" 20. Сред верните на Нинова е и Борис Цветков, бивш депутат и общински съветник, както и кандидат за кмет на район „Искър“. 

В лагера на противниците на Нинова номинирани са Калоян Паргов, който още не е обявил дали ще се бори за лидер на БСП-София отново, заместникът на Таков в СОС Иван Пешев, дългогодишният общински съветник Милка Христова и бившият депутат Жельо Бойчев. 

Най-вероятно битката ще е между Диана Тонова и Милка Христова, твърдят източниците на OFFNews от "Позитано" 20. Христова сега е адвокат на Ваня Григорова по делото, с което тя оспорва кметските избори в София. 

На вота обаче Григорова ще се явява заедно с Мая Манолова, а д-р Цветеслава Гълъбова - шеф на психиатрията в Курило, размаха пръст и на двете, заради отделянето им от Левицата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки