Почина майката на Сергей Станишев

OFFNews 14 май 2015 в 14:13 9261 19

На 13 май 2015 година почина майката на председателя на ПЕС Сергей Станишев. Проф. д-р Дина Станишева (родена като Дина Сергеевна Мухина) е родена в гр. Херсон, тогава в СССР, сега Украйна. От 1958 година живее в България със съпруга си Димитър Станишев. 

Дина Станишева бе филолог, професор и доктор на науките в БАН Софийския университет «Св. Климент Охридски» , където до последните години остана уважаван учен, търсен преподавател и ръководител, мощен проводник на структурализма в езикознанието. Проф. Станишева беше уволнена от Института по български език през 1979 г, като учен, който застъпва коминтерновската антинаучна теза за съществуването на "македонски език, нация и култура".

"Широко скроена личност с покоряваща щедрост към хората, тя спонтанно претворяваше професионалните взаимоотношения с колеги, докторанти и студенти в близки и дълготрайни приятелства. Дина изграждаше в близките си един особен критичен поглед към реалностите на света, и хората, близки с нея, винаги ще се допитват мислено до този поглед, когато е необходимо да вземат трудни решения", се казва в съобщение от семейството. 

Поклонението ще се състои в събота - 16 май, от 11.30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки