Предложеният от 'Воля' Пламен Иванов е новият шеф на бюрото за СРС

OFFNews 21 декември 2018 в 12:15 2400 0

БГНЕС

Снимка БГНЕС

Народното събрание одобри предложения от ПП "Воля" Пламен Иванов за председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) със 126 гласа "за", 59 "против" и 5 "въздържали се".

За членове бяха предложени общо шест души, от които отпадна досегашният председател от БСП Бойко Рашков. За заместник-председател беше избран Илко Желязков, който е предложение на ДПС.

Потвърдени бяха сегашните членове Огнян Атанасов от ГЕРБ и Илия Ганев и Огнян Янакиев от БСП. След гласуването петимата членове положиха клетва, в която се врекоха да следват принципите на независимост и обективност при изпълнение на служебните си задължения.

По смисъла на закона специални разузнавателни средства са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, които се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства - кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимки и белязани предмети.

Мандатът на избраните членове е с продължителност 5 години. В бюрото също така могат да влезнат само дееспособни български граждани, които имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно".

Пламен Иванов е родом от Казанлък като професионалният му стаж в службите за сигурност започва още през 1999 г. в национална служба Сигурност" и продължава в Държавна агенция "Национална сигурност". Към настоящия момент изпълнява длъжността началник на отдел по линия защита на класифицираната информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови