Радев: Оттегленият кредит на доверие не трябва да изчерпва усилията за прозрачно и отговорно управление

Ангел Марковски 08 юли 2022 в 20:33 1862 0

Асен Василев върна неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. На срещата присъстваха още Кирил Петков, Андрей Гюров и Никола Минчев.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Асен Василев върна неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. На срещата присъстваха още Кирил Петков, Андрей Гюров и Никола Минчев.

Уважаеми господа от „Продължаваме Промяната“, преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по по-друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не трябва и не може да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Това заяви президентът Румен Радев при приемането на папката с неизпълнен проучвателен мандат от „Продължаваме Промяната“ (ПП) за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и, колкото и да е трудна, българите ще я постигнат, каза държавният глава. Той се обърна към Асен Василев, номинираният за премиер от ПП, и останалите представители на партията с думите: "Благодаря на онези от вас, които работихте с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения". По думите на Радев институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място. Очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, каза президентът.

Румен Радев каза, че през следващата седмица ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат, който ще отиде при втората по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

От своя страна в началото на срещата Асен Василев благодари на президента за връчването на мандата. Г-н президент, много ви благодаря за връчения мандат, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да направи, заяви той.

В същото време пред сградата на президентството група граждани протестира с искане за назначаване на служебно правителство и предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews