Военният министър: ударът в Иран е ограничен по военна цел, няма опасност за страната ни

Премереният удар от страна на Тел Авив дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток, заяви Запрянов

OFFNews 19 април 2024 в 08:35 1123 1

Атанас Запрянов

Снимка БГНЕС/архив

Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов по Нова тв. По думите му атаката идва от Израел.

„Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран”, посочи военният министър. Според него „премереният удар от страна на Тел Авив дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток”.

Запрянов отбеляза, че интересът на България е конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток да приключат.

„По никакъв начин от това действие на Израел не е застрашена военно България. Нашето разузнаване следи обстановката. Не се налага да предприемаме действия”, увери министърът на отбраната. 

Във връзка със ситуацията в Близкия Изток министър-председателят Димитър Главчев и правителството е в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Към момента няма пряка военна опасност за страната ни, съобщиха от Министерски съвет. 

Министерството на външните работи следи с повишено внимание развитието на обстановката във връзка с разпространените от медиите новини за нанесени от Израел ракетни удари по обекти в Иран. МВнР е в директна връзка с българските дипломатически представителства в района. Дадени са необходимите указания, в т.ч. и по отношение обезпечаване сигурността на техния личен състав и на намиращите се там български граждани. МВнР поддържа оперативен контакт и с партньорските държави и има готовност да предприеме необходимите действия съобразно по-нататъшното развитие на ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10935

1

borisboris

19.04 2024 в 08:52

За страната ни няма опасност, защото всички зложелатели са умрели от смях пардон страх като са разбрали какъв сламен пардон славен лъв е министър на отбраната.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки