Нургюл Салимова: Усетих подкрепата на много българи, мечтая за световната титла

OFFNews 29 август 2023 в 14:59 1694 2

Салимова
Нургюл Салимова преди ден получи почетен плакет от президента.

Младата звезда на българския шахмат Нургюл Салимова заяви, че следващата ѝ цел е да стане гросмайстор, а голямата ѝ мечта си остава спечелването на световната титла при жените.

Днес 20-годишната Салимова даде първата си пресконференция след спечеленото второ място на Световната купа в Баку по-рано този месец. По пътя си към финала българката отстрани шест шахматистки, включително и многократната световна шампионка в блица и ускорения шахмат Анна Музичук от Украйна. На финала тя отстъпи след тайбрек на рускинята Александра Горячкина.

"Най-голямата ми цел и мечта е да стана световен шампион за жени. Това е в по-дългосрочен план. Засега искам да си подобрявам играта, да израствам като човек и като състезател. Психиката и държанието оказват много голямо влияние. Много бих искала да си покрия и третата норма за гросмайстор. Сега в Баку покрих втората. Първата я покрих преди една година. Така че бих казала, че краткосрочната ми мечта е да стана гросмайстор и при мъжете. Разбира се, искам да достигна ЕЛО 2500, което също е много важно", обясни Салимова, която в момента има званията международен майстор, както и женски гросмайстор.

Младата шахматистка призна, че през последния месец е била под много голямо напрежение заради дългия и труден турнир, но е много доволна от представянето си и от достигането до финалния мач в Баку.

"Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. Победих шест шахматиски, но на финала изпуснах победата срещу гросмайстор Александра Горячкина. Не успях да спечеля купата, но играх равностойно и играта ми бе достойна за финал. Много съм горда с постигнатото. Усетих подкрепата на много българи и на хора от целия свят. Благодаря за това, защото ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми се оценява и хората ме обичат", добави Салимова, цитирана от БТА.

"Сега ми предстои участие на турнира на претендентките в Торонто през 2024 година. Този турнир ще изисква много сериозна подготовка, но мен това не ме плаши. Това ми е мечтата", допълни шахматистката.

Нейният треньор Живко Жеков определи като "подвиг" второто ѝ място в Баку.

"Надявам се това представяне на Нургюл да даде силен тласък на детския шахмат и той да се развива в училищата и в клубовете. Вчера ми казаха, че в Бургас (откъдето е Жеков - бел. р.) няма места в клубовете от желаещи да играят шах. Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат, защото това класиране ще стимулира и правителство, и държавни организации, и спонсори", каза Жеков.

"В момента усещам, че всичко е някак различно след този мой успех. Самата аз се чувствам по-уверена от шахматна гледна точка. Видях, че не съм толкова далеч от най-добрите в света. Аз тренирам всеки ден, така че в това отношение подготовката ми няма да се промени. Може би ще ми трябват допълнителни треньори, защото възможност като тази не се появява всеки ден. Продължавам още по-уверено напред", обясни още Салимова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл