37 жертви и над 120 ранени при атаката в Анкара (обновена)

OFFNews 14 март 2016 в 07:37 4346 2

34 жертви и над 120 ранени при атаката в Анкара

Броят на жертвите от бомбената атака в Анкара снощи достигна 37 души, а ранените са 125, съобщи турският министър на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу. Според властите двама от загиналите са нападателите. 71 ранени все още се намират в болница, като състоянието на 15 от тях е тежко, каза още той.

Основната версия за нападението е, че атентатор-самоубиец се е врязал с колата си между два пътнически автобуса в центъра на столицата. Предполага се, че мястото за нападението е било избрано така, че да пострадат повече цивилни.

Атентаторите са мъж и жена, като самоличността на жената е била установена още снощи.

Атентати като снощното нападение с кола-бомба в Анкара само ще засилят решителността на Турция да се бори с тероризма и тя няма никога да се откаже от правото си да се защитава, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БНР. В декларация, публикувана часове след атентата, Ердоган заяви, че терористични организации взимат за мишена цивилни, защото губят борбата срещу силите за сигурност.

Като вероятен извършител на нападението беше посочена Кюрдската работническа партия или свързана с нея групировка.

Междувременно Министерството на телекомуникациите и съобщенията забрани достъпа до фейсбук и туитър заради активното споделяне на снимки, видеозаписи и коментари по повод кървавата баня.

Световни лидери и организации осъдиха кървавия атентат и изразиха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ.

Това е поредният атентат в Турция. На 12 януари проехтя взрив в Истанбул на площад Султанахмет, който главна туристическа забележителност в стария град. Между загиналите имаше и германски туристи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков