''Задръстване'' в планината: Алпинисти заседнаха на скала в Източен Китай

OFFNews 08 май 2024 в 17:00 3323 0

Снимка X/Saudi Gazette

Групи от туристи, изкачващи планината Яндан в Източен Китай, заседнаха на скала заради "пренаселеност". Те са се придържали с въже по фиксиран маршрут за катерене и са останали там повече от час, съобщава Си Ен Ен.

Снимките на катерачите, които висят от скалата, докато чакат другите да напреднат по металните стъпала, прикрепени към планината - станаха популярни в китайските социални мрежи, където потребителите коментират, че това е опасно за живота и е плашещо.

Компанията Wenzhou Dingcheng Sports Development Co., Ltd., която управлява опасния път за катерене, заяви, че е подценила броя на желаещите да изкачат планината.

"Поради неправилната ни преценка колко клиенти ще дойдат, липсата на ефективен контрол на трафика, като например система за резервация на билети и пропуски в управлението на място, клиентите бяха блокирани и хванати в капан по маршрута за изкачване", се казва в изявление на компанията. 

Оттам добавиха, че временно спират продажбата на билети, докато се справят със ситуацията и че в бъдеще ще въведат система за контрол на трафика за посетителите.

Планината Яндан се намира на около 410 километра южно от Шанхай, в провинция Джъдзян, и е висока 1150 метра. Първата седмица на май е празник на Деня на труда в Китай, което допринася за големия брой туристи в района. Популярно място за почиващите в Китай, планината Яндан е представена за включване в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2001 г. и остава в предварителния списък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови