Бившата външна министърка на Австрия напусна борда на `Роснефт`

През 2018 Карин Кнайсъл предизвика политически скандал, след като покани Путин на сватбата си

OFFNews 23 май 2022 в 14:41 2861 0

Карин Кнайсъл и Владимир Путин

Снимка Спутник

Владимир Путин беше гост на сватбата на Карин Кнайсъл през 2018 година и танцува с нея, а през 2021 руското правителство я вкара в борда на "Роснефт".

Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл, която на сватбата си през 2018 танцува с руския президент Владимир Путин е подала оставка като член на борда на директорите на „Ростнефт“, съобщи в специално изявление сайтът на компанията. В края на миналата седмица ръководството напуснаха и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и старият познайник на Путин от времето на работата му в ГДР Матиас Варниг.

„Компанията би искала да благодари на Карин Кнайсъл за нейното сътрудничество през последните десет месеца“, се казва в изявлението на „Роснефт“. Отбелязва се също, че тя е отказала да продължи да изпълнява задълженията си за втори мандат.

Кнайсл оглавяваше австрийското външно министерство през 2017-2019 г. Тя беше номинирана за поста външен министър от австрийската крайно дясна Партия на свободата, която се застъпваше за подобряване на отношенията с Русия.

През 2018 около Кнайсъл избухна светско-политически скандал, след като се разбра, че е поканила на сватбата си с финансиста Волфганг Майлингер в австрийската провинция Щирия, а Путин прие и беше сватбар номер 1. Руският президент подари на младоженците картина, уред за правене на масло, самовар и танцува с булката. Заедно с Путин за сватбената церемония пътува и Кубанския казашки хор.

След сватбата се наложи Карин Кнайсъл да се обяснява за необичайния гост, чието присъствие възмути опозиционните партии. През 2019тя не беше включена в новото правителство на Австрия.

В началото на юни 2021 година стана известно, че в „кремълската булка“ е влязла в борда на директорите на „Роснефт“ като независим директор. За участието й в ръководството на „Роснефт“ се разбра от прессъобщение на компанията едва в първите дни на юни, въпреки, че руското правителство я предложило за борда още през март м. г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews